Pluimveebedrijf Friesland met 122.000 kippen getroffen door uitbraak vogelgriep

Pluimveebedrijf Friesland met 122.000 kippen getroffen door uitbraak vogelgriep

Een grote pluimveehouderij in het Friese Tzum is getroffen door een bijzonder besmettelijke vorm van vogelgriep een golf van andere uitbraken op Nederlandse pluimveebedrijven in de afgelopen weken.

Alle 122.500 vleeskuikens worden gedood en binnen een straal van 10 kilometer mag geen pluimvee worden vervoerd. Nog eens 14 pluimveebedrijven zijn geconcentreerd in het gebied.

De NVWA gaat controleren of bezoekers van de boerderij ook andere boerderijen in de buurt hebben bezocht.

Pluimveehouders moesten hun vogels binnen houden na de ontdekking van de ziekte eind oktober op een boerderij in Zeewolde. Het virus werd vervolgens aangetroffen op boerderijen in Lutjegast, Parrega, Sint-Oedenrode en Weert.

Dierentuinen, kinderboerderijen en mensen die als hobby vogels houden, kregen de opdracht om geen contact te maken met wilde vogels en hun uitwerpselen.

De laatste keer dat de overheid boeren moest opdragen pluimvee binnen te houden was in oktober 2020 en het duurde zo’n acht maanden voordat de maatregel werd opgeheven.

In de winter van 2020/21 stierven meer dan 22 miljoen vogels in de EU, hetzij door het virus, hetzij door massale ruimingen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment