Piratenmuziek toegevoegd aan Nederlands immaterieel cultureel erfgoed (mits legaal uitgezonden)

Piratenmuziek toegevoegd aan Nederlands immaterieel cultureel erfgoed (mits legaal uitgezonden)

Piratenmuziek begon op illegale radiostations Foto: Depositphotos

Piratenradiomuziekcultuur is genoemd als officieel onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed, in ieder geval de juridische aspecten ervan.

Het Nederlands centrum voor immaterieel cultureel erfgoed heeft deze week de ‘cultuur van piratenmuziek (maar geen illegale uitzendingen)’ toegevoegd aan de lijst van nationale tradities die voor de volgende generatie beschermd moeten worden.

Peter Zwiers, regionaal PvdA-politicus in Drenthe, heeft meegewerkt aan het leiden van een initiatief Nederlands herkennen piraten muziekcultuur als een belangrijke beweging. ‘Dit gaat over respect en erkenning dat dit deel uitmaakt van onze Nederlandse cultuur’, vertelde hij aan DutchNews.nl.

‘Het begon in de jaren dertig in Overijssel, en na de oorlog trok het naar het oosten en het noorden. Het is voornamelijk Nederlandstalige muziek, ook enkele nummers uit de jaren 60 en 70: het is muziek die je zelden hoort op de commerciële radio, meestal afkomstig is van arbeiders en mensen met een handmatig beroep en vooral in het noorden en oosten van Nederland erg groot is.

‘Piratenmuziek is illegaal begonnen en dat is erkend, maar zoals met veel cultuur zijn er tegenwoordig veel moderne mogelijkheden. Het brengt jong en oud samen en ik ben ontzettend blij en trots dat het is erkend.’

Volgens materiaal dat is ingediend bij het Nederlands centrum voor immaterieel cultureel erfgoed, zijn er nu naar schatting 100.000 luisteraars naar Nederlandse ‘piratenmuziek’, via legale radiostations, internet en lokale evenementen of festivals zoals de Twents Piratenfeestje. Het grootste internetstation is Radio Olympia, dat 40 kleinere stations verenigt, en andere grote zenders zijn Radio Moonlights en Hitstream FM.

Toonaangevende bands zijn onder andere Time Out, met klassiekers als ‘Colorado‘, De Avondsterren en De vijfde. Officiële ambassadeurs van de nieuwe beweging zijn onder meer zangeres Monica West en Henk Wijngaard, wiens nummers onder meer een ‘Ode aan de vrachtwagenchauffeurs‘ aan het begin van de corona-lockdown.

Piratenmuziek werd in het verleden gezien als een bijzonder belangrijk middel tot culturele expressie van minderheden in Nederland, waar de samenleving was opgedeeld in verschillende ‘zuilen’ met eigen media en politieke partijen. De hedendaagse voorstanders wijzen erop dat het nog steeds niet het soort muziek is dat wordt gespeeld door de reguliere, Hilversumse media.

Identiteit

Jimme Nordkamp, ​​een scherp luisteraar en arbeidspoliticus, die ook achter de beweging stond, zei: ‘Het is volkomen terecht dat dit is gebeurd. Het is onderdeel van de identiteit van veel mensen, het geeft enorm veel plezier en het is kenmerkend in ons deel van Nederland en in het noorden. Het is belangrijk om te beschermen en door te geven aan de jongere generatie.’

Frank Hemeltjen, adviseur bij het Nederlands centrum voor immaterieel cultureel erfgoed, zei dat de muziek was toegevoegd aan de lijst van 185 soorten culturele pareltjes op verzoek van een actieve gemeenschap, die ook een plan indiende om het in de toekomst te beschermen en te promoten.

‘Materiaal en immaterieel cultureel erfgoed zijn twee kanten van dezelfde medaille’, zei hij. ‘Het is belangrijk in onze overeenkomst met’ UNESCO dat er geen onwettige activiteiten op onze lijst kunnen staan. Illegale muziekuitzendingen zijn in Nederland verboden en daarom was het voor deze muziekgemeenschap belangrijk om heel expliciet te zijn over wat ze wel en niet deden.

‘Maar de essentie van piratenmuziek is dat het niet door de reguliere radio wordt gedraaid en dus gemakkelijk over het hoofd wordt gezien.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment