Philips’ baas verdiende op 2 januari het minimumloon voor een heel jaar FNV

Philips’ baas verdiende op 2 januari het minimumloon voor een heel jaar FNV

Vakbondsfederatie FNV is zijn campagne voortzetten om de minimumlonen te verhogen, ondanks de belofte van de nieuwe regering om dit in vier jaar tijd met 7,5% te verhogen tot iets minder dan € 12 per uur.

‘Dit is nog steeds ruim onder het bedrag dat nodig is om van te leven, dat is zo’n 14 euro per uur’, zegt FNV-woordvoerster Petra Bolster. Financiële krant op vrijdag.

De vakbond heeft 7 januari aangewezen als: Dikke Kat Dag, een concept dat in Groot-Brittannië is gestart en dat de aandacht vestigt op de kloof tussen de lonen van de directie en de werkvloer. Het zegt dat de CEO’s van 14 van de grootste Nederlandse bedrijven tegen het einde van de eerste week van het jaar het equivalent van een heel jaarsalaris tegen een minimumloon hadden verdiend.

Bovenaan de lijst staat Philips-topman Frans van Houten met een jaarlijks loonpakket van 6,4 miljoen euro. Dit betekent dat hij op 2 januari om 6.45 uur het equivalent van het minimumloon voor een heel jaar had verdiend. Ahold’s Frans Muller en Ben van Beurden van Shell zaten er vlak achter.

Vrijdag kwamen Wiebe Draijer van Rabobank en Herna Verhagen van PostNL op de lijst. Hun inkomsten bedragen ongeveer 1,2 miljoen euro.

‘Meer dan een miljoen mensen werken op of net boven het minimumloon’, zegt Bolster. ‘Dit staat in schril contrast met de miljoenen euro’s winst die in die sectoren in Nederland worden gemaakt. Werknemers die rond het minimumloon verdienen, hebben vaak de dupe van de coronacrisis, terwijl grote bedrijven als Ahold, Randstad en PostNL juist hebben kunnen profiteren. ‘

Het minimumloon in Nederland is momenteel € 1.725,00 voor een volwassene die 40 uur per week werkt, of iets minder dan € 80 per dag. Een 18-jarige verdient € 862,50 per maand en een 16-jarige scholier stapelt supermarktschappen voor een minimumloon van slechts € 3,82 per uur.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment