Personeelsstaking academisch ziekenhuis, niet-essentiële operaties afgelast

Personeelsstaking academisch ziekenhuis, niet-essentiële operaties afgelast

Een verpleegster en een patiënt raken elkaars handen in een ziekenhuis.

Honderden operaties zijn dinsdag geannuleerd in de acht academische ziekenhuizen van Nederland, omdat het medisch personeel opnieuw in staking gaat voor meer loon en betere arbeidsomstandigheden.

Het Radboud Universitair Ziekenhuis in Nijmegen was geen onderdeel van de eerste stakingsdag, maar steunt nu de campagne, aldus de NOS.

De impact van de vakbondsactie verschilt per ziekenhuis, aldus de NOS, waarbij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam stelt dat 75% van de geplande operaties was geannuleerd bij de 10 eenheden die door de staking waren getroffen.

In Maastricht doen alle 78 ziekenhuiseenheden mee. ‘De impact op de patiëntveiligheid is zo groot dat we hebben besloten een zondagsrooster in te voeren’, zegt een woordvoerder van de ziekenhuisautoriteit.

In totaal zijn 279 eenheden landelijk getroffen.

De acht academische ziekenhuizen of UMC’s in Nederland hebben samen 80.000 medewerkers en hebben een eigen loon- en arbeidsvoorwaardenovereenkomst.

Werkgevers hebben in januari een eenmalige betaling van 3,5% van het jaarsalaris aangeboden voor alle medewerkers en een loonsverhoging van 3,5% vanaf augustus volgend jaar voor verplegend en ander middelbaar personeel dat € 3.200 tot € 4.200 per maand verdient. Hun loon is volgens de ziekenhuizen de afgelopen jaren achtergebleven.

Mensen in de lagere loonschalen krijgen een loonsverhoging van 1% aangeboden.

De FNV berekent dat ruim 70.000 UMC-ers niet in aanmerking komen voor de verhoging van 3,5%.

Bonus

Ondertussen zei het ministerie van Volksgezondheid maandag dat meer dan een miljoen gezondheidswerkers dit jaar in aanmerking komen voor een eenmalige bonus van € 384,71 netto.

De bonus, die hoger is dan verwacht, is bedoeld om het personeel te bedanken voor hun inbreng tijdens de coronaviruspandemie.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment