Pensioenfondsen en zorgverzekeraars investeren in fastfoodbedrijven

Pensioenfondsen en zorgverzekeraars investeren in fastfoodbedrijven

Fastfoodbedrijven als McDonald’s en KFC krijgen miljoenen euro’s aan investeringen van Nederlandse zorgverzekeraars en pensioenfondsen, blijkt uit onderzoek van noordelijke kranten Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Het nieuws komt op een moment dat de regering onder toenemende druk staat om de toename van de beschikbaarheid van fastfood te beperken en de toenemende obesitascrisis in Nederland aan te pakken.

Uit het onderzoek blijkt dat de grote vier zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis allemaal hebben geïnvesteerd in fastfoodketens, waarmee ze naar eigen zeggen invloed kunnen uitoefenen. De papieren schatten de investering van de verzekeraars op € 8,5 miljoen.

‘We hebben McDonald’s gevraagd gezondere producten te ontwikkelen, de betaalbaarheid en toegankelijkheid van lekker eten te garanderen en de openbare politie in te schakelen die een goede gezondheid stimuleert’, reageert Menzis in een reactie.

Daarnaast hebben vijf van de grootste pensioenfondsen van het land, waaronder het gezondheidsfonds PZFW, miljarden euro’s gestoken in McDonald’s, het moederbedrijf van KFC, Taco Bell en Pizza Hut en Burger King.

‘We investeren in een index en alle bedrijven in die index worden onderdeel van onze portefeuille’, vertelde de zorgvakbond tv-consumentenshow Radar. ‘Tenzij we een sector expliciet afwijzen, zoals tabak, olie en kolen.’

Het fonds zegt wel te proberen verandering teweeg te brengen, maar dat is vooral gericht op ontbossing. ‘We praten dus niet met fastfoodbedrijven waarin we investeren over hun ongezonde producten’, zegt een woordvoerder. ‘Maar dat betekent niet dat we het in de toekomst niet zullen doen.’

Erasmus-obesitasspecialist Liesbeth van Rossum vertelde Radar dat investeren in de toekomst niet betekent investeren in fastfood. ‘Veel mensen kopen liever een hamburger dan brood, en [by investing in fast food] je geeft een verkeerd signaal af,’ zei ze.

Eerder deze week riep het wetenschappelijk instituut van het CDA op tot verdere restricties op fastfoodreclame, waaronder een mogelijk verbod op hamburgers en friet voor minderjarigen en overweegt de overheid ook om limieten op te leggen aan het aantal fastfoodrestaurants.

Pensioenfondsen hebben in het verleden gereageerd op de publieke druk om hun beleggingsstrategieën te wijzigen. ABP zei in oktober vorig jaar te stoppen met investeren in de producenten van fossiele brandstoffen, namelijk olie, gas en kolen. Het stopte eerder met het stoppen van geld in bedrijven die betrokken zijn bij tabak en kernwapens.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment