Parlementsleden stemmen over het weren van extreemrechts parlementslid uit Oekraïne-briefings

Parlementsleden stemmen over het weren van extreemrechts parlementslid uit Oekraïne-briefings

Kamerleden beslissen dinsdag of Kamer voor Democratie de toegang tot vertrouwelijke briefings over de oorlog in Oekraïne wordt ontzegd vanwege banden van de partij met Rusland.

Thierry Baudet is de enige partijleider die voorstander is van de oorlog en noemde Vladimir Poetin onlangs een ‘geweldige kerel’. Ook noemde hij het optreden van Rusland in Oekraïne ‘extreem mild’.

Kamerleden stemmen over een motie van GroenLinks om Baudet buiten de vertrouwelijke vergaderingen over Oekraïne te houden omdat hij ‘Poetins propaganda verspreidt’.

Niemand heeft nog bevestigd dat Baudet Russisch geld heeft gehad, maar volgens de Nederlandse pers wel twee adviseurs met nauwe banden met het Kremlin – Vladimir Kornilov en John Laughland.

Kornilov dook rond 2015 op in Nederland, waar hij invloedrijk was tijdens het Oekraïne-referendum en op televisie verscheen waarin hij zijn verzet tegen nauwere banden tussen de EU en Oekraïne uiteenzette.

De twee hadden nauw contact en in 2020 publiceerde televisieprogramma Zembla Whatsapp-berichten waarin Baudet sprak over geld krijgen van Kornilov, berichten de Forumleider afgedaan als ‘ironisch’.

Bewondering

Baudet sprak ook zijn bewondering uit voor de Britse filosoof John Laughland, een langdurige verdediger van Oost-Europese autoritaire leiders. Baudet citeerde Laughland uitgebreid in zijn proefschrift en zei later dat hij veel ervan samen met hem had geschreven.

Laughland schrijft regelmatig voor de internationale website van FvD, en maar weigerde commentaar te geven over zijn relatie met Baudet, toen hem naar hen werd gevraagd door Nu.nl.

Vorige week stemden Kamerleden voor een motie om uit te zoeken of Rusland Nederlandse politieke partijen financiert, een stap die gesteund wordt door Baudet die zei niets te verbergen te hebben.

Cijfers uit 2020 laten zien dat FvD krijgt meer geld uit het buitenland dan elke andere politieke partij met € 250.000 afkomstig van een Nederlandse zakenman in Hong Kong, meldde persbureau ANP eerder deze maand.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment