Panamees schip vervoert enorme dode walvis naar haven Terneuzen

Panamees schip vervoert enorme dode walvis naar haven Terneuzen

De dode walvis aan de kade. Foto: ANP Provicom

De havenautoriteiten van Terneuzen waren verrast toen ze dinsdag een dode walvis van 17 meter lang in het water zagen drijven.

Het dier was vast komen te zitten aan de boeg van een Panamese vrachtschip na een aanvaring ergens tijdens de reis naar Nederland.

De potvis is uit het water gehaald en op de kade van de Goese Kade gezet waar hij wacht op verdere analyse door onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het biodiversiteitscentrum Naturalis. ‘Dit is zeker een primeur’, zegt een verbaasde havenarbeider.

Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat het dier precies heeft gedood. ‘Het is een behoorlijk groot exemplaar’, zegt onderzoeker Pepijn Kamminga tegen de lokale omroep Omroep Zeeland. ‘De potvis is de op één na grootste van de walvisfamilie en kan wel 25 meter lang worden. Deze is zo’n 15 tot 17 meter lang.’

Kamminga heeft alleen foto’s van de dode walvis gezien, maar denkt dat hij in zijn zij is geraakt. Het zal moeilijk zijn om te zeggen waar de aanvaring heeft plaatsgevonden, zei hij, want zelfs met een dier zo groot als een walvis is het effect op het enorme vrachtschip nihil en zou zijn aanwezigheid niet worden opgemerkt.

Woensdag vindt de dissectie van het dier plaats. Te groot om in de dierencollectie van het Rotterdams Natuurhistorisch museum te passen die tot een tragisch einde zijn gekomen, Naturalis gaat de walvisschedel inpakken voor zijn collectie.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment