Overstromingen Limburg officieel een ramp, hoogwater stroomt nu stroomafwaarts

Overstromingen Limburg officieel een ramp, hoogwater stroomt nu stroomafwaarts

Een ondergelopen camping bij Roermond. Foto: Rob Engelaar ANP/HH

Het waterpeil in de Maas door Limburg bereikte donderdagavond de maximaal verwachte hoogte in Maastricht, maar grootschalige overstromingen in de stad bleven uit.

Het waterpeil bleef ‘onder het doemscenario’, aldus een woordvoerder van de veiligheidsraad.

Desalniettemin heeft de regering de regionale overstromingen als een officiële ramp bestempeld, waardoor de staat de rekening voor een groot deel van de schade op zich neemt. ‘Het is heel duidelijk dat de situatie rampzalig is’, zei premier Mark Rutte donderdagavond tegen verslaggevers. ‘Mensen maken zich zorgen over hun huis en hun baan.’

Verschillende wijken in Maastricht, die dicht bij de rivier liggen, zijn donderdagavond uit voorzorg ontruimd en vrijdagochtend begonnen de eerste bewoners terug te keren. De Maasboulevardtunnel en de Wilhelminabrug blijven afgesloten voor verkeer.

Het hoogwater trekt nu stroomafwaarts richting Roermond, waar vrijdagochtend in de vroege uurtjes 550 huishoudens werden geëvacueerd. Mensen die in een aantal andere dorpen langs de rivier wonen, zijn ook aangespoord om hun huizen te verlaten.

De overstromingen zijn veroorzaakt door zeer zware regenval in nabijgelegen heuvelachtige delen van Duitsland en de Ardennen in België, evenals in Limburg zelf. In Duitsland is het dodental inmiddels opgelopen tot minstens 80 met nog tientallen vermisten.

Na grote overstromingen in 1993 en 1995 heeft de Nederlandse overheid 2,4 miljard euro geïnvesteerd in betere uiterwaarden, maar dat was niet genoeg om een ​​dergelijke hoeveelheid water op te vangen. Er viel meer dan 10 centimeter in 24 uur en meer dan 20 centimeter in een periode van drie dagen – een gebeurtenis die eens in de duizend jaar voorkomt, zeggen experts.

‘Regen kan in Nederland voor problemen zorgen, maar dit is een wake-up call waaruit blijkt dat regen een bedreiging kan vormen voor de openbare veiligheid’, zegt Alex Hekman van civiel ingenieurs Sweco tegen het Financieele Dagblad.

koning

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten het Limburgse Valkenburg, dat donderdagavond de zwaarste overstromingen heeft gehad.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken Valkenburg om de overstromingen te zien. Foto: Sem van der Waal ANP

Daar is het leger ingezet om een ​​noodbrug over de rivier de Geul te bouwen nadat de oorspronkelijke brug was weggespoeld. De Geul zelf is veranderd in een wilde rivier van tientallen meters breed, die modderig water naar de laaggelegen delen van de stad heeft gebracht.

‘We zullen pas zien wat de schade is als het water is gezakt’, zegt de lokale Anita Auijlen tegen Nederlandse media. ‘We waren net beneden begonnen met schilderen en we zullen opnieuw moeten beginnen.’

In het nabijgelegen Meerssen zei Michel Lillu dat de kelder van zijn huis helemaal vol stond met water. Lillu woont al 27 jaar in de stad en heeft eerder te maken gehad met overstromingen. ‘Het is niet leuk, maar deze dingen gebeuren,’ zei hij. ‘En wat doe je dan, anders dan opruimen?’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment