Overheid vindt 15.000 plaatsen voor vluchtelingen in leegstaande gebouwen

Overheid vindt 15.000 plaatsen voor vluchtelingen in leegstaande gebouwen

Zo’n 15.000 Oekraïense staatsburgers en vluchtelingen kunnen worden ondergebracht in overheidsgebouwen die momenteel niet worden gebruikt, zei minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge vrijdag na de wekelijkse kabinetsvergadering.

Voormalige kantoren en gevangenissen behoren tot de gebouwen die kunnen worden omgevormd tot huisvesting en het kabinet heeft 75 miljoen euro uitgetrokken om de herontwikkelingswerkzaamheden te financieren, zei de minister.

De bedden komen bovenop de 50.000 plaatsen waar gemeenten op zijn aangedrongen.

Junior minister van Justitie Eric van der Burg zei vrijdag dat ongeveer 17.000 Oekraïense staatsburgers naar Nederland zijn gekomen en dat aantal zal waarschijnlijk toenemen. ‘Duitsland en andere grenslanden vertellen ons dat er steeds meer mensen uit Oekraïne aankomen’, zegt Van der Burg.

De regering gaat ervan uit dat 100.000 mensen uit Oekraïne de weg naar Nederland zullen vinden, en als de oorlog voortduurt nog jaren zullen blijven.

Dubbele standaarden

Ondertussen blijven er vragen worden gesteld over de andere receptie gegeven aan Oekraïense onderdanen en vluchtelingen uit andere landen, zoals Afghanistan en Syrië.

Vicepremier Sigrid Kaag vertelde vrijdag aan verslaggevers dat Nederland altijd achter een vluchtelingenstelsel op basis van ‘zorg in de regio’ heeft gestaan. ‘Dit is onze regio,’ zei ze.

De omvang van de crisis in Oekraïne dwingt ambtenaren om snel te handelen, zei ze. ‘Toch blijft het tekort aan bedden in het reguliere asielstelsel een grote zorg.’

Vluchtelingenorganisatie COA probeert al maanden het aantal bedden voor vluchtelingen van buiten Europa te vergroten.

De situatie wordt nog erger op 1 april, als zeker 13 gemeenten hun contracten met COA beëindigen, waardoor het aantal beschikbare bedden met 2.500 wordt verminderd. Op 1 mei sluiten nog eens negen vestigingen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment