Overheid gaat ondanks kritiek door met 2G-wetgeving

Overheid gaat ondanks kritiek door met 2G-wetgeving

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft gezegd dat de introductie van het 2G-systeem, dat de toegang tot plaatsen beperkt tot mensen die zijn ingeënt of onlangs hersteld van het coronavirus, nodig is om de lockdown te beperken.

De jonge vertelde verslaggevers op woensdag dat hij door zal gaan met wetgeving die de maatregel een optie maakt, zoals enkele Nederlandse buurlanden hebben gedaan. De nieuwe wetgeving had eerder deze maand moeten worden ingevoerd, maar was vertraagd door gebrek aan ondersteuning in het parlement.

Het commentaar van de minister volgt op de publicatie van het commentaar van de Raad voor de Rechtspraak, die de regering adviseert over de juridische implicaties van nieuwe wetgeving.

De raad is zeer kritisch over plannen om bedrijven in staat te stellen personeel te vragen om aan te tonen dat ze zijn ingeënt of onlangs hersteld zijn van het coronavirus.

Het is volgens de raad ‘onduidelijk wanneer de feitelijke epidemiologische situatie en sociale omstandigheden de noodzaak zouden creëren’ om het gebruik van de coronaviruspas uit te breiden.

Daarnaast zei de raad dat het niet duidelijk is wanneer de noodzaak van het gebruik van de maatregelen zou eindigen. De ontwerpwetgeving omvatte een evaluatie om de drie maanden, maar de raad zei dat het een einddoel miste. ‘Wanneer is de epidemiologische situatie zodanig dat dergelijke grenzen aan grondrechten niet meer proportioneel zijn?’ zei de raad.

Overtollig

Ook de juridische gevolgen voor de werknemers zijn onduidelijk, aldus de raad. Het is niet duidelijk of mensen kunnen worden ontslagen omdat ze geen coronaviruspas hebben of dat werkgevers kunnen worden verplicht om mensen door te betalen, zelfs als ze niet zouden kunnen werken omdat ze zo’n pas niet hebben.

De raad adviseerde de ministers om nader op deze aspecten van de wetgeving in te gaan.

Vertraging

Critici beweren dat een verschuiving naar 2G de verdeeldheid tussen mensen die zijn gevaccineerd en de 1,5 miljoen mensen die dat niet hebben, verder zou vergroten.

Na de kerstvakantie zullen Kamerleden debatteren over de 2G- en 3G-voorstellen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment