Overheid compenseert 60.000 spaarders die te veel belasting betaalden

Overheid compenseert 60.000 spaarders die te veel belasting betaalden

Het kabinet heeft ermee ingestemd om € 2,8 miljard te besteden aan het vergoeden van de 60.000 belastingbetalers die bezwaar maakten tegen de belasting op hun spaargeld, die was gebaseerd op een fictieve rentevoet.

De 60.000 mensen krijgen de compensatie automatisch voor 4 augustus, zegt minister van Financiën Marnix van Rij donderdag tegen de Tweede Kamer.

De Hooggerechtshof oordeelde in december dat de Nederlandse belastingdienst ten onrechte een fictief bedrag gebruikte bij het berekenen van hoeveel belasting een paar moest betalen over hun spaargeld, omdat het in strijd was met het eigendomsrecht en de Europese mensenrechtenwetten

Momenteel worden alle bezittingen, behalve de eigen woning, in ‘box 3’ geplaatst en belast volgens een fictief inkomenstarief dat volgens de staat deze bezittingen zullen genereren.

De ministers beslissen voor het einde van dit jaar of ook mensen die niet of niet voor de deadline in beroep zijn gegaan, gecompenseerd moeten worden, aldus Van Rij.

Vanaf volgend jaar worden spaarders belast op basis van de werkelijke rente die ze ontvangen over hun spaargeld, dat momenteel nul of een paar fracties van een procentpunt is. Dat plan wordt in september aan de Tweede Kamer aangeboden, aldus Van Rij.

Vanaf 2025 wordt het huidige ‘box drie’-belastingstelsel hervormd en wordt alleen belasting geheven over het daadwerkelijke rendement op sparen en beleggen, aldus de minister.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment