Overheid bekritiseerd omdat ze doorgaat met gasstop in Groningen

Overheid bekritiseerd omdat ze doorgaat met gasstop in Groningen

Het besluit van het kabinet om ondanks de oorlog in Oekraïne door te gaan met het sluiten van de Groningen-gasvelden, komt onder vuur te liggen van critici die het besluit onbegrijpelijk vinden gezien de onzekerheid over de energievoorziening.

Minister van mijnen Hans Vijlbrief zei op vrijdag dat de regering haar plannen om de productie tegen 2023 stop te zetten doorzet om de veiligheid van de mensen in de provincie te garanderen. De Groningenvelden zijn volgens hem de ‘ultieme remedie’ als de gasvoorziening voor ziekenhuizen en particuliere huishoudens opdroogt.

Ministers willen de kraan in Groningen niet volledig opendraaien, gezien de impact op de lokale gemeenschap van aardbevingen terwijl het land bezinkten het feit dat duizenden mensen nog niet zijn gecompenseerd.

Maar Nederlandse energiedeskundigen vertelde parlementsleden vorige maand de Nederland zou het gebruik van Russisch gas op korte termijn kunnen verminderen met verschillende maatregelen, waaronder het mogelijk extra gas uit de Groningenvelden halen.

Volgens onderzoeksinstituut TNO komt ongeveer 20% van het gas dat het land importeert uit Rusland, maar zou het land binnen drie maanden alternatieven kunnen vinden.

Drie weken geleden zei een taskforce van de regering, belast met het adviseren van ambtenaren over gasleveringen, dat extra gas onder de noordelijke provincie moet worden gewonnen om de reserves aan te vullen en voldoende voorraden voor de volgende winter te verzekeren.

TNO’s directeur gastechnologie René Peters vertelde de Financieel Dagblad dat ‘het is alsof de minister zich geen zorgen maakt over de dreiging die op ons afkomt’.

‘We moeten kritischer kijken naar onze afhankelijkheid van Russisch gas en de leveringszekerheid, maar hij zit vast bij het sneller sluiten van Groningen’, zegt Peters.

Grote gebruikers

Vijlbrief heeft ook geweigerd om het huidige beleid te heroverwegen, dat zegt dat grootverbruikers, zoals staalfabriek Tata in IJmuiden, zullen moeten bezuinigen als ze te maken krijgen met gastekort.

‘We kunnen de industrie niet zomaar maanden stilleggen’, zegt Hans Grünfeld van de grootgebruikersvereniging VEMW tegen het FD. ‘Dat schaadt bedrijven, de samenleving en onze internationale concurrentiepositie blijvend.’

Het standpunt van de regering illustreert volgens hem een ​​uiterst naïeve kijk op de wereld. ‘We moeten nu met mensen in Groningen praten over meer gaswinning en werken aan een goed beloningspakket.’

Op dinsdag, behalve de drie extreemrechtse partijen in het parlement stemde voor een motie roept de regering op om per 1 mei haar plannen te publiceren om de afhankelijkheid van Nederland van Russische olie, kolen en gas te verminderen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment