Oudst werkende planetarium ter wereld genomineerd voor Unesco-lijst

Oudst werkende planetarium ter wereld genomineerd voor Unesco-lijst

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, het oudste nog werkende planetarium ter wereld, wordt formeel aanbevolen voor opname op de Unesco Werelderfgoedlijst, bevestigt minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven.

Het planetarium is een bewegend model van het zonnestelsel dat Eisinga, een wolhandelaar van beroep, tussen 1774 en 1781 in het plafond van zijn eigen huis heeft gebouwd. Het staat sinds 2011 op de voorlopige lijst van Unesco.

Eisinga bouwde het planetarium om een ​​theorie te weerleggen dat bepaalde planeten op ramkoers lagen en dat het einde van de wereld nabij was, en hij hoopte dat zijn model zou aantonen dat de planeten daadwerkelijk in conjunctie stonden.

Hij was, zegt Unesco op haar website, geen wetenschapper in formele zin, maar een ‘creatief genie die het planetarium geheel op eigen initiatief heeft gebouwd’.

Het planetarium, dat nog steeds werkt, en de rest van Eisinga’s huis zijn open voor het publiek.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment