Oproep voor waarschuwingssystemen na dood derde zeearend door windturbine

Oproep voor waarschuwingssystemen na dood derde zeearend door windturbine

Een andere zeearend die in het kader van een monitoringprogramma was uitgerust met een GPS-volgapparaat, is overleden na geraakt te zijn door het blad van een windturbine in Flevoland, natuurblad Natuur vandaag rapporten.

De vogel was een van de vijftien jonge zeearenden die in Nederland zijn geboren en in 2019, 2020 en 2021 zijn uitgerust met trackers. Ook zijn twee andere zeearenden omgekomen als gevolg van een aanvaring met een windturbine en is er één geraakt door een trein.

De vogel werd gevonden in een nabijgelegen veld en had een uur nodig om te sterven, toonden gegevens van het volgapparaat aan. De spanwijdte van een zeearend kan oplopen tot 2,45 meter.

Na het overlijden van een lammergier vorig jaar in Wieringerwerf zei toenmalig minister van Landbouw Carola Schouten dat het incident voorkomen had kunnen worden als er een vogeldetectiesysteem was geweest.

De vraag of alle turbines het systeem zouden moeten hebben, plus een zogenaamd zwart blad dat het bewegende blad beter zichtbaar zou maken voor vogels, was echter een zaak van de provincie, zei Schouten destijds tegen Kamerleden.

Windpark Krammer in de provincie Zeeland, waar de visarend leeft, is het enige Nederlandse windpark dat het systeem gebruikt, hoewel de provincie Groningen momenteel onderzoeken het effect van zwarte bladen.

Het elektriciteitsverlies door stilstanden bedraagt ​​€ 120.000 tot € 180.000 per jaar bij windpark Krammer, zegt projectmanager Gijs van Hout tegen Omroep Zeeland. ‘Dat is best veel. Maar we willen vooral dat de vogels en de visarend in het gebied blijven’, zei hij.

Veluwe

Vooral windparken in Flevoland zouden het systeem moeten overnemen, stelt Nature Today, omdat ze zich bevinden in een gebied dat de verbinding vormt tussen natuurgebied de Oostvaardersplassen en de Veluwe. Zeearendenparen nemen in Nederland toe en dit betekent dat er meer zullen navigeren op deze route, aldus het tijdschrift.

In landen als Spanje en Portugal zijn al turbines uitgerust met het waarschuwingssysteem dat het draaien van de wieken stopt als er een grote vogel nadert. Dat heeft geleid tot een daling van 70% in sterfgevallen, zei Nature Today.

De zeearend of zeearend maakte in 2004 een succesvolle terugkeer naar Nederland en er zijn nu meer dan een dozijn broedparen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment