Oppositieparlementsleden hekelen de passiviteit van de regering en bekritiseren het gebrek aan urgentie in de toespraak van de koning

Oppositieparlementsleden hekelen de passiviteit van de regering en bekritiseren het gebrek aan urgentie in de toespraak van de koning

Kamerleden uit het hele politieke spectrum riepen de drie partijen die momenteel aan de macht zijn op om hun inspanningen om een ​​nieuwe regering te vormen te versnellen, na te hebben geluisterd naar de toespraak van de koning die het parlementaire jaar op dinsdag opent.

De toespraak bevatte geen nieuw beleid, omdat het kabinet momenteel optreedt in een tijdelijke hoedanigheid, en dit, aldus parlementsleden en partijleiders, benadrukt de noodzaak van dringende actie.

De besprekingen over de vorming van een nieuw kabinet worden volgende week hervat, maar zitten al sinds de zomer in een impasse. De huidige regering houdt het fort in handen sinds het ontslag in januari na het kinderbijslagschandaal.

Tegelijkertijd, drie opiniepeilingen laten zien dat het draagvlak voor politieke instellingen en premier Mark Rutte is geslonken.

Lilian Marijnissen, leider van de socialistische partij, zei dat het demissionaire kabinet er een totale puinhoop van maakt, terwijl extreemrechtse leider Geert Wilders zei dat de samenleving verlangt naar nieuwe verkiezingen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei op Twitter dat ‘de stikstofcrisis, de huizencrisis, toenemende ongelijkheid… dit zijn problemen waar we niet meer omheen kunnen.’

PvdA-leider Lilianne Ploumen, die samenwerkt met Klaver in de oppositie, zei dat ‘investeerders en vervuilers worden gespaard’ terwijl er niets wordt gedaan aan werkzekerheid en huisvesting, groeiende ongelijkheid en klimaatverandering.

Urgentie

Daarentegen zei Rob Jetten, leider van de coalitiepartij D66 in het parlement, dat de toespraak van de koning wel de urgentie van bepaalde kwesties, zoals huisvesting en klimaat, benadrukte en de uitdagingen schetste waarvoor het land staat.

En CDA-Kamerlid Pieter Heerma omschreef de toespraak als ‘bescheiden’. De koning noemde terecht de zorgen van de samenleving en het gevaar van polarisatie’. Er ligt een duidelijke taak voor politici, zei hij.

Minister van Financiën zei tegen de NOS na de presentatie van de begroting aan de Kamerleden dat de regering miljarden uitgeeft aan nieuw beleid en ‘dat is voor een demissionair kabinet een aanzienlijk bedrag’.

Onder de extra uitgaven die zijn toegewezen, is € 1 miljard voor huisvesting, € 800 miljoen voor de aanpak van georganiseerde misdaad en € 6-7 miljard voor klimaatverandering, maar de daadwerkelijke plannen zijn nog niet uitgewerkt.

Debat

De Volkskrant meldt dat voorafgaand aan het tweedaagse debat over de begroting een aantal oppositieleiders duidelijkheid heeft gevraagd over de kans dat Nederland in de nabije toekomst een nieuwe regering krijgt.

De vraag aan kamervoorzitter Vera Bergkamp zal tijdens het debat hun standpunt bepalen, aldus de krant.

Commentatoren zeggen dat het open blijft om te betwijfelen of een van de weinige plannen die dinsdag zijn aangekondigd de komende weken daadwerkelijk door de Tweede en Eerste Kamer van het parlement zullen komen.

Op woensdag en donderdag debatteren Kamerleden over de bestedingsplannen voor 2022.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment