Oorlog in Oekraïne zet problemen bij lokale verkiezingen op een laag pitje

Oorlog in Oekraïne zet problemen bij lokale verkiezingen op een laag pitje

Slechts 12 dagen voor de lokale verkiezingen op 16 maart zet de bezorgdheid over de gebeurtenissen in Oekraïne de lokale problemen op een laag pitje nu campagneleiders hun campagnes afzwakken.

‘De helft van alle gesprekken die we met kiezers voeren gaat over Oekraïne’, zegt D66-campagneleider Sjoerd Sjoerdsma tegen de omroep. NOS.

De oorlog in Oekraïne houdt de mensen momenteel bezig, zeiden campagneleiders van de ChristenUnie, Nico Drost. ‘Kwesties als huisvesting en klimaat worden nauwelijks gegoogled’, zegt hij tegen de omroep.

De meeste partijen hebben hun campagnes aangepast aan de ernst van de situatie. VVD-ministers die betrokken zijn bij de taken rondom de oorlog zullen niet meer in evenementen verschijnen. ‘Het wordt allemaal afgezwakt’, zegt VVD-woordvoerder Bout van Bladel.

Media

Hoewel de aandacht van de media op de oorlog in Oekraïne begrijpelijk is, vrezen campagneteams dat de verkiezingen onderrapportage dreigen te krijgen. ‘Het is heel moeilijk om de landelijke media aandacht te krijgen voor lokale zaken’, zegt Willem Duyvendak van GroenLinks. Zijn partij heeft geen enkel concreet verzoek gekregen voor een tv-optreden over de verkiezingen, zei hij.

Ook Sjoerdsma betreurt het gebrek aan media-aandacht omdat kiezers moeten weten op wie ze stemmen. ‘Er is een groot verschil tussen op 17 maart wakker worden in een stad waar D66 de baas is of een stad waar de PVV de baas is’, zei hij.

De campagneteams hopen dat de oorlog mensen zal motiveren om in grotere aantallen te gaan stemmen. De opkomst in 2018 was bijna 55% en ChristenUnie-woordvoerder Drost zei te hopen dat dit jaar dat zal overtreffen. ‘Om dictator Poetin te laten zien hoe belangrijk politiek is’, zei hij.

De NOS zendt vrijdag om 18.00 uur het eerste landelijke debat over de gemeenteraadsverkiezingen uit. Lokale partijleiders en fractievoorzitters gaan in gesprek over huisvesting, klimaat en veiligheid.

Ook de oorlog in Oekraïne zal aan de orde komen, met name de gevolgen voor burgers en wat gemeenten kunnen doen om te helpen.

Ondertussen is DutchNews.nl gelanceerd alsspeciale website lokale verkiezingssectie met nieuws, belangrijke informatie en profielen van de politieke situatie in de grootste Nederlandse steden.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment