Oorlog in Oekraïne overschaduwt lokale problemen in verkiezingscampagne

Oorlog in Oekraïne overschaduwt lokale problemen in verkiezingscampagne

Nederlandse kiezers gaan deze week bij de gemeenteraadsverkiezingen naar de stembus, maar de lokale problemen worden de afgelopen weken overschaduwd door de oorlog in Oekraïne.

EEN poll door I&O Research maandag gepubliceerd gaf aan dat iets minder dan twee derde van de mensen (64%) van plan was te gaan stemmen, vergeleken met 75% die in 2018 op een vergelijkbare enquête reageerde. De werkelijke opkomst vier jaar geleden was 55%.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat slechts 41% van de mensen de verslaggeving van de verkiezingen volgde, een marginale toename sinds het begin van de campagne, terwijl 87% de oorlog volgde.

Verschillen tussen partijen zijn ook op de achtergrond geraakt sinds de Russische invasie begon. De coalitiepartij D66 publiceerde deze week paginagrote advertenties waarin mensen werden opgeroepen om ‘in vrede te stemmen’ en met de kleuren van de Oekraïense vlag langs de onderkant.

De oorlog domineerde ook Vrijdagavond radiodebat op NOSwaarbij VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans mensen opriep om via het stemhokje te laten zien ‘hoe belangrijk democratie is, en dat vrijheid geen automatisme is’.

Er waren ook kritische stemmen, zoals de SP-leider Lilianne Marijnissen, die vroeg of het verhogen van de defensie-uitgaven de juiste reactie was op de invasie. ‘Zal het Oekraïne helpen als het verschepen van wapens er een grotere, verschrikkelijkere oorlog van maakt? De vraag moet worden gesteld.’

vluchtelingen

GroenLinks-leider Jesse Klaver wees erop dat de lokale autoriteiten een sleutelrol hebben bij het opvangen van vluchtelingen, van wie er de afgelopen twee weken meer dan 6.000 uit Oekraïne zijn aangekomen. ‘Het zal echt een verschil maken welke wethouders aan het roer staan’, zei hij.

Vluchtelingen zijn ook een verzamelpunt geweest voor Geert Wilders, leider van de anti-islam PVV, die riep op om Syriërs en moslims het land uit te zetten om plaats te maken voor ‘een beperkt aantal echte vluchtelingen’ uit Oekraïne.

Een partij wiens stemmenaandeel nauw verbonden is met het sentiment rond de oorlog, is de extreemrechtse nationalistische FVD, wiens leider, Thierry Baudet, een uitgesproken voorstander is van Vladimir Poetin.

In februari beschreef Baudet de Russische president als ‘de leider van conservatief Europa’ en een ‘geweldige kerel’, en zelfs nadat de invasie begon, beweerde hij dat Poetin een ‘toonbeeld van zachtaardigheid’ was geweest in zijn behandeling van het Oekraïense volk.

Baudet woonde het debat van vrijdag niet bij omdat hij in Amsterdam was om zijn nieuwe boek te promoten, waarin wordt beweerd dat de coronaviruspandemie door het World Economic Forum als dekmantel werd gebruikt om westerse samenlevingen hun democratische vrijheden te ontnemen.

Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie, viel in het radiodebat het standpunt van de FVD-leider aan. ‘Politiek gaat vaak over grijstinten, maar in deze oorlog is het echt zwart-wit. Als je denkt dat Poetin een geweldige kerel is, is je morele kompas gebroken’, zei hij.

FVD won vorig jaar 5% van de stemmen bij de algemene verkiezingen, toen het zichzelf promootte als de anti-lockdownpartij, maar de laatste peilingen suggereren dat de partij, die kandidaten in 50 van de 333 gemeenten heeft, tot ongeveer de helft van dat niveau is gedaald en vallen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment