Oorlog in Oekraïne overschaduwt Dodenherdenking in Nederland

Oorlog in Oekraïne overschaduwt Dodenherdenking in Nederland

Nederland weer denk aan burgers en soldaten die zijn omgekomen in oorlogen sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog tijdens avondceremonies in het hele land op woensdag.

‘De essentie van herdenken is dat je het samen doet’, zegt Gerben van den Berg, van de organisatoren Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het thema van dit jaar is solidariteit en toont, zei hij, het belang van weer samen zijn na twee jaar coronavirus.

‘Maar tegelijkertijd is er de schaduw die de oorlog in Oekraïne werpt’, zegt hij tegen de NOS.

Sommige van de evenementen van vandaag zullen specifiek gericht zijn op Oekraïne. In Almelo zingen Oekraïense vluchtelingenkinderen liedjes, in Aalsmeer wordt het Oekraïense volkslied gespeeld en in Lochem leggen inwoners uit Oekraïne een krans bij het oorlogsmonument.

Dit jaar is het ‘onmogelijk geworden om ‘nooit meer’ te denken vanwege wat zich voor onze ogen afspeelt’, zegt commissievoorzitter Wim van de Donk tegen NOS-radio.

uitgezonden

De hoofdceremonie, bij het oorlogsmonument op de Dam in het centrum van Amsterdam, zal na twee rustige jaren weer duizenden mensen trekken vanwege de beperkingen van het coronavirus.

Nederland valt op 4 mei twee minuten stil: dit is waarom

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen samen met nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog, militairen en familieleden van omgekomen personen een krans bij het oorlogsmonument.

Naast het hoofdevenement, dat op televisie wordt uitgezonden, zullen er in het hele land honderden andere ceremonies zijn om verschillende oorlogsgerelateerde gebeurtenissen te markeren. Zoek een evenement bij jou in de buurt.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment