Oorlog in Oekraïne kan leiden tot recessie, zegt overheidsvoorspeller

Oorlog in Oekraïne kan leiden tot recessie, zegt overheidsvoorspeller

Het macro-economische voorspellingsbureau van het CPB heeft zijn economische voorjaarsprognoses aangepast aan de oorlog in Oekraïne en zegt nu dat Nederland in een korte recessie zou kunnen belanden.

Het nieuwe scenario houdt rekening met de waarschijnlijke impact van de oorlog op de economie, in combinatie met hoge energieprijzen. ‘Zoals bij het begin van de coronaviruspandemie is er een fundamentele externe onzekerheid’, aldus het CPB.

Het nieuwe scenario gaat ervan uit dat de oorlog zal leiden tot langdurig hoge energie- en grondstoffenprijzen en lagere bestedingen in verschillende Europese economieën. Dit heeft volgens het CPB gevolgen voor de wereldhandel en daarmee voor Nederland als handelseconomie. Bovendien zal de onzekerheid het consumenten- en producentenvertrouwen aantasten.

Als dit gebeurt, krimpt het BBP voor ‘een aantal kwartalen’, met een groei van 1,9% in 2022 en nul in 2023. De inflatie loopt dan op tot bijna 8%, waardoor de koopkracht met 5,1 procentpunt daalt. Vorige week zei het CPB dat de inflatie dit jaar gemiddeld 5,2% zal bedragen.

In dit scenario is geen rekening gehouden met de vorige week door de regering aangekondigde verlagingen van de energiebelasting en compensatie voor gezinnen met lage inkomens.

De Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwde ook voor het onderschatten van het economische gevaar van de oorlog in Oekraïne, en zei eerder deze maand dat dit zou kunnen leiden tot een recessie in de stijl van de jaren 70.

De werkgeversorganisatie wijst erop dat elke energiecrisis in de geschiedenis ‘tot een recessie heeft geleid’ en zegt dat de energieprijzen jarenlang hoog zullen blijven.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment