Oorlog in Oekraïne kan leiden tot recessie in jaren 70-stijl, waarschuwen werkgevers

Oorlog in Oekraïne kan leiden tot recessie in jaren 70-stijl, waarschuwen werkgevers

De Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwde dat er een ernstig risico bestaat om het economische gevaar van de oorlog in Oekraïne te onderschatten en zegt dat er een terugkeren naar een recessie in de stijl van de jaren 70.

Woensdag zei macro-economische denktank CPB dat de inflatie dit jaar gemiddeld 5,2% kan bedragen vanwege de hoge energieprijzen, maar dat de Russische inval in Oekraïne dat nog hoger zou kunnen maken.

De werkgeversorganisatie wijst erop dat elke energiecrisis in de geschiedenis ‘tot een recessie heeft geleid’ en zegt dat de energieprijzen jarenlang hoog zullen blijven.

Zo hebben veel bedrijven moeite om de gestegen prijzen door te berekenen. Daarnaast loopt de import van belangrijke grondstoffen uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland stil en zijn de prijzen voor grondstoffen torenhoog waar ze beschikbaar zijn, zegt VNO-NCW-directeur Ingrid Thijssen.

De huidige economische prognoses zijn vooral gericht op directe economische banden met Rusland, zei ze, terwijl de indirecte effecten van de oorlog snel toenemen.

‘Dat zien we nu al bij onzekerheid op de financiële markten’, zegt ze. ‘We riskeren een jaren 70-scenario met langdurig hoge inflatie en een recessie.’

De VNO-NCW houdt de gevolgen van oorlog voor de industrie nauwlettend in de gaten, zegt ze. ‘Het is belangrijk ervoor te zorgen dat deze situatie niet leidt tot meer economische problemen dan nodig is, naast al het menselijk leed en alle zorgen over de veiligheid van Europa.’

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment