Online shaming komt voor op kwart van basisscholen: enquête

Online shaming komt voor op kwart van basisscholen: enquête

Leerlingen van een kwart van alle Nederlandse basisscholen hebben wel eens te maken gehad met online shaming, blijkt uit een onderzoek onder 595 leerkrachten en zorgcoördinatoren.

Het onderzoek, uitgevoerd door actualiteitenprogramma Wijzer en onderwijsorganisatie DUO, onthulden dat in een kwart van de scholen naaktfoto’s van kinderen circuleren, terwijl een op de vier leerlingen in groep zeven en acht via apps als TikTok, Whatsapp of Instagram te maken heeft gehad met ongepaste foto’s en video’s.

Online shaming komt vaker voor in het voortgezet onderwijs, waar negen op de tien zorgcoördinatoren die met de slachtoffers omgaan, zeiden dat de praktijk op hun school plaatsvindt.

De meeste leerkrachten en zorgcoördinatoren geven aan zich zorgen te maken over de foto’s van naakte kinderen die worden gedeeld. ‘Dit waren foto’s gemaakt in de douches na de gymles die werden rondgegeven’, zegt een leraar op een Rotterdamse basisschool.

Volgens Pointer-journalist Leontien Aarnoudse gaven scholen aan dat online shaming één keer per jaar of minder plaatsvindt. ‘Het is geen dagelijkse bezigheid’, zegt ze tegen de NOS, ‘maar leraren zeggen bezorgd te zijn omdat dit een vorm van pesten is en we weten allemaal waar dat toe kan leiden.’

Media-expert Jacqueline Kleijer zegt tegen de omroep dat ouders vaak niet weten wat er aan de hand is. ‘Kinderen ontdekken, dat is normaal. Maar de kinderen die een kijkje nemen in een kleedkamer hebben nu een mobiel. Het is belangrijk om met hen over grenzen te praten.’

Leeftijdslimieten

Kleijer, die lessen geeft over online shaming, zei dat ze had gemerkt dat veel basisschoolkinderen toegang hebben tot apps waar ze te jong voor zijn, met name TikTok, waarvoor een leeftijdseis van 13 jaar geldt.

Ze zei dat de lessen helpen, maar dat seksuele voorlichting en respectvolle interactie deel moeten uitmaken van het curriculum om een ​​verschil te maken.

Demissionair minister van Onderwijs, Arie Slob, zei dat het volgende kabinet een wettelijk kader moet realiseren om mediawijsheid zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs verplicht te stellen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment