Ongezonde voeding domineert speciale aanbiedingen van supermarkten

Ongezonde voeding domineert speciale aanbiedingen van supermarkten

Zo’n 80% van de producten die in supermarkten worden gepromoot, draagt ​​niet bij aan een gezond voedingspatroon, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

De onderzoekers richtten zich op zes supermarktgroepen met 72% van de Nederlandse markt en beoordeelden welk percentage van de aanbiedingen voldeed aan de richtlijnen van de overheid voor gezond eten, bekend als de Schijf van vijf.

‘We hebben gekeken naar folders met aanbiedingen van supermarkten en wat er in de aanbieding is en impulsaankopen, maar ook naar wat wordt gepromoot op Instagram en bij bushaltes’, zegt Wageningen University-docent Maartje Poelman. omroep NOS.

De onderzoekers ontdekten dat 79% van het voedsel dat in de supermarkt wordt aangeboden niet voorkomt in de richtlijnen voor gezond eten. Frisdranken, suiker, zoetigheden, zoete sauzen en jam en alcoholische dranken waren goed voor het grootste deel van de koopjes.

In 2018 heeft het kabinet in samenwerking met supermarkten en voedselproductie nieuwe doelen gesteld voor het terugdringen van obesitas. Een deel hiervan, zei Poelman, is het aanmoedigen van consumenten om meer gezonde voedingskeuzes te maken.

‘De verhouding ongezonde tot gezonde voeding blijft 80:20’, zegt Poelman. ‘De overheid stimuleert gezonde keuzes, maar dat wordt niet gefaciliteerd… en dat moet je terugzien op de plekken waar mensen die keuzes ook daadwerkelijk maken.’

Adverteren

Junior minister van Volksgezondheid Paul Blokhuis, die opdracht gaf tot het rapport, zei dat hij blijft ‘werken aan het monitoring- en evaluatieplan, de communicatiestrategie en de beheerorganisatie voor de nieuwe aanpak’, waarbij fabrikanten worden aangemoedigd om zout, suiker en verzadigd vet te verminderen bij producten.

Uit gesprekken met de foodretailvereniging blijkt echter dat supermarkten geen afspraken willen maken over voedselreclame, zegt hij.

Het zou aan de volgende regering zijn om dit te onderzoeken, zei hij in een briefing aan parlementsleden.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment