Onderzoekers onderzoeken rol Nederlandse protestantse kerken in slavernij

Onderzoekers onderzoeken rol Nederlandse protestantse kerken in slavernij

Kerk- en kunsthistorici en theologen van de Amsterdamse Vrije Universiteit gaan groot onderzoek doen naar de betrokkenheid van protestantse kerken bij slavernij en kolonialisme, huwelijk gemeld op dinsdag.

De protestantse kerkorganisatie PKN werkt mee aan het onderzoek om ‘schoon te maken’ over haar verleden, aldus de krant. Kerken hebben enorm geprofiteerd van slavernij, via donaties van slaven- en plantage-eigenaren, en soms werden missionarissen naar Suriname betaald in tot slaaf gemaakte mensen.

Zichtbare tekenen van slavernij in kerken zijn onder meer grafsteengravures en karikaturen van zwarte mensen op schilderijen en glas-in-loodramen. Maar het project zal zich ook richten op hoe gedachten over slavernij en racisme zich ontwikkelden binnen de kerk zelf, vertelde theoloog Heleen Zorgdrager aan de krant.

Deze zomer schreven de leiders van de vier grote Nederlandse steden naar de Tweede Kamer om er bij het volgende kabinet op aan te dringen meer te doen om de ‘verborgen en moeilijke’ slavenhandelgeschiedenis van Nederland te belichten.

‘De verhalen over slavernij en koloniale geschiedenis moeten openlijk worden verteld’, zeggen de gemeentehoofden van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht in hun brief. Mogelijkheden zijn onder meer een feestdag op 1 juli, nationaal onderzoek naar het koloniale verleden van het land en een gespecialiseerd bureau ter bestrijding van racisme en discriminatie

In 2023 is het 150 jaar geleden dat in Nederland de wetgeving tot afschaffing van de slavernij daadwerkelijk van kracht werd.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment