Onderzoek suggereert dat games tieners kunnen aanmoedigen om meer te lezen

Onderzoek suggereert dat games tieners kunnen aanmoedigen om meer te lezen

Computergames zouden jongeren kunnen stimuleren om meer te lezen, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek.

Een groep organisaties die het lezen willen stimuleren en gameontwikkelaar Ubisoft heeft eerder dit jaar een pilot-app gemaakt met de naam ‘Readification’.

Twee bekende auteurs, Ronald Giphart en Margje Woodrow, werden gevraagd om verhalen te schrijven op basis van een populair computerspel, Assassin’s Creed Valhalla en deze werden in de app tot leven gebracht met visuele beelden, beklimmingen, geluidseffecten en pop-upschermen op basis van op het spel.

De app werd naar verluidt zo’n 75.000 keer gedownload en consumentenorganisatie GfK ontdekte in een onderzoek dat in een groep van 212 jongeren van 15 tot 18 jaar vier op de tien zeiden dat ze werden gestimuleerd door de verhalen om meer te lezen. Tweederde vond dat de extra zintuiglijke effecten echt een verschil maakten voor de verhalen, vooral degenen die al Assassin’s Creed-spelers waren.

Meer dan een derde zei dat lezen in de app leuker was dan een papieren boek, hoewel de meesten de voorkeur gaven aan papieren literatuur, omdat ze hun verbeeldingskracht meer konden gebruiken. ‘Online verhalen zijn een goed alternatief om meer te lezen, zeker voor jongeren die minder snel een paper of e-book zouden lezen’, aldus het onderzoek van GfK en de Leescoalitie.

Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB Nederlandse boekpromotievereniging, zei in een persbericht dat uit de resultaten bleek dat meer jongeren het plezier van lezen konden ervaren, door de vertrouwde wereld van games. ‘De resultaten overtroffen al mijn verwachtingen… Dat deze eerste pilot heeft laten zien dat het kan en dat we op de goede weg zijn, maakt ons allemaal trots.’

GfK merkte wel op dat zeven op de tien van de jongeren die deelnamen aan het onderzoek zeiden al maandelijks boeken op papier te lezen, en dat de geanimeerde verhalen blijkbaar het meeste effect hadden op mensen die al enthousiaste lezers waren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment