Onderzoek naar verwijdering gezondheidsraad van Tata Steel-link naar kanker

Onderzoek naar verwijdering gezondheidsraad van Tata Steel-link naar kanker

De Tata Steel-fabriek in IJmuiden.

Gezondheids- en veiligheidsinstanties in Kennemerland hebben een onafhankelijk onderzoek gelast naar aanleiding van beschuldigingen in het weekend dat een verband tussen Tata Steel in IJmuiden en een grotere incidentie van longkanker onder mensen in het nabijgelegen Beverwijk uit een rapport van de lokale gezondheidsraad is verwijderd.

Documenten gevraagd door de Noordhollands Dagblad op grond van de wet op de vrijheid van informatie bleek dat Tata Steel in eerdere versies van het rapport werd genoemd in verband met een hoger aantal gevallen van longkanker in de regio, maar dat de naam uit de definitieve versie was geschrapt.

Dit gebeurde in opdracht van gezondheidsraadsdirecteur Bert van de Velde, die naar verluidt tegen onderzoekers zei dat ‘de naam Tata niet mag verschijnen’, aldus de krant.

De incidentie van long- en huidkanker in de regio Kennemerland bleek 5% hoger te liggen dan het landelijk gemiddelde. De lokale bevolking voert al jaren campagne tegen de staalgigant die volgens hen gevaarlijke chemicaliën in de lucht en de bodem van een dichtbevolkt gebied dumpt, waardoor hun gezondheid in gevaar komt.

De gezondheidsraad zei in een reactie op de onthulling dat het besluit om geen namen te noemen is genomen omdat het rapport alleen kijkt naar de toename van kankers in het gebied en niet naar mogelijke oorzaken.

Van de Velden ontkende dat de gezondheidsraad door Tata Steel onder druk is gezet. ‘Wij doen onderzoek, puur en eenvoudig. Onze mensen doen dit naar hun geweten en naar de juiste wetenschappelijke standaard’, zei hij tegen de NOS.

Tata Steel ontkende elke betrokkenheid bij het rapport. ‘Wij respecteren onafhankelijk onderzoek. Het zou heel raar zijn als we daar invloed op proberen uit te oefenen’, zegt een woordvoerder tegen de omroep.

Advocaat Bénédicte Ficq, die een groep locals vertegenwoordigt in a rechtszaak tegen de fabriek, zei dat de bevindingen ‘schokkend’ waren en zei ze dat het openbaar ministerie ze wil betrekken bij het onderzoek naar Tata Steel. ‘Ik vind het op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat iets wat in het rapport stond ineens verdwijnt’, zegt ze tegen de NOS.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment