Onderzoek naar familiegeschiedenis levert twee ‘nieuwe’ portretten van Piet Mondriaan op

Onderzoek naar familiegeschiedenis levert twee ‘nieuwe’ portretten van Piet Mondriaan op

Slechts enkele dagen voor de 150ste verjaardag van zijn geboorte op 7 maart, zijn twee tot nu toe onbekende schilderijen van Piet Mondriaan opgedoken die nu kunnen worden toegevoegd aan de officiële, en nog steeds groeiende, catalogus van de kunstenaar.

De schilderijen van Nicolaas en Elisabeth, twee kinderen van zijn vriend Cees Bergman, dateren uit 1907 en 1908 toen Mondriaan zijn inkomen aanvulde door portretten te schilderen, vaak van zijn vrienden en familie

De portretten van Bergmans twee andere kinderen Caroline en Cornelis waren al bekend, maar het was pas door het speurwerk van Nick Draaijer die onderzoek deed naar de geschiedenis van zijn familie, dat de andere kinderen ook voor Mondriaan zaten.

‘Als kind was ik altijd gefascineerd door het portret aan de muur van het huis van mijn grootmoeder, van mijn overgrootmoeder Elisabeth Bergman-Cavalini, de vrouw van Cees Bergman’, zegt Draaijer tegen de omroep. NOS.

Ook dat portret was van Mondriaan en tijdens zijn onderzoek ontdekte Draaijer dat zijn familie ook nog in het bezit was van de portretten van Nicolaas en Elisabeth.

Het Nederlandse Instituut voor Kunstgeschiedenis RKD heeft bevestigd dat de schilderijen van Mondriaan zijn, zelfs zonder ze te hebben onderzocht. ‘Ik heb de echte schilderijen niet gezien, maar ik zou blind zweren dat ze van Mondriaan zijn’, zegt Mondriaan-expert Wietse Coppes tegen de omroep. ‘Op basis van de foto’s en het feit dat Mondriaan de andere twee kinderen heeft geschilderd, ben ik 100% overtuigd van hun echtheid en zullen ze in zijn catalogus opnemen.’

Werk van Mondriaan, vaak in particulier bezit, duikt af en toe op, niet alleen portretten maar ook ander figuratief werk. Sinds het samenstellen van een catalogus met 1400 erkende schilderijen van Mondriaan in 1998 zijn er zo’n 30 ‘nieuwe’ werken bijgekomen.

Mondriaan schilderde in totaal zo’n 93 portretten. Recent werden nog andere voorbeelden van andere figuratieve kunst van Mondriaan aangekocht door het Mondriaanhuis in Amersfoort.

Mondriaan verliet Nederland en de figuratieve kunst in 1915. In Parijs werd zijn werk gaandeweg abstracter met als hoogtepunt de kenmerkende zwart omlijnde geometrische vormen in primaire kleuren die hem beroemd maakten.

De nieuw ontdekte portretten blijven in privébezit en zijn niet zichtbaar voor het publiek.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment