Ondersteuning voor thuiswerken groeit, slechts 10% terug fulltime op kantoor: FNV

Ondersteuning voor thuiswerken groeit, slechts 10% terug fulltime op kantoor: FNV

Uit een onderzoek van vakbondsfederatie FNV blijkt dat slechts 10% van haar leden die werkzaam zijn in de financiële sector, de zakelijke dienstverlening en de rijksdienst weer fulltime op kantoor willen, nu de pandemie bijna voorbij is.

En een op de vijf mensen zegt voortaan alleen nog maar thuis te willen werken, zo blijkt uit het onderzoek onder 5.300 vakbondsleden.

‘Ongeveer de helft van de beroepsbevolking werkte tijdens de coronapandemie thuis en ze hebben er nog niet genoeg van’, zegt FNV-plaatsvervangend voorzitter Kitty Jong. ‘Drie op de vijf is er eigenlijk positiever over dan een jaar geleden. En zelfs 65% van de jongeren werkt graag thuis.’

77% heeft echter wel het wettelijke recht om buiten kantooruren niet bereikbaar te zijn, zoals het geval is in Frankrijk, zo blijkt uit de enquête. De PvdA werkt momenteel aan wetgeving die dit ook in Nederland in de wet zou verankeren.

Uit verschillende eerdere onderzoeken blijkt ook dat thuiswerken waarschijnlijk voor meer mensen de norm gaat worden. Zo verwacht meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers dat thuiswerken bij het werk hoort, gecombineerd met twee of drie dagen op kantoor, blijkt uit een onderzoek van mei door omroep RTL Z.

En in bijna een derde van de loon- en voorwaardenafspraken die nu van kracht zijn, is thuiswerken opgenomen, vergeleken met slechts 8% vorig jaar, aldus werkgeversorganisatie AWVN.

Veel loonafspraken bevatten nu een vergoeding voor thuiswerken, zo blijkt uit berekeningen die vorig jaar door het gezinsuitgaveninstituut Nibud zijn gepubliceerd. Het Nibud schat dat thuiswerken zo’n € 2 kost aan stroom, koffie en toiletpapier.

Vakbonden hebben al afspraken gemaakt met enkele werkgevers in de financiële en publieke sector over thuiswerktoeslagen. Zo komen rijksambtenaren die thuis werken nu in aanmerking voor een jaarlijkse uitkering van € 363.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment