Onderscheidingen voor vrouw die honderden Joodse kinderen heeft gered tijdens WO II

Onderscheidingen voor vrouw die honderden Joodse kinderen heeft gered tijdens WO II

Via Wikimedia Commons

Henriëtte Pimentel, die honderden Joodse kinderen redde tijdens de Tweede Wereldoorlog, kreeg zondag, 78 jaar na haar dood in Auschwitz, de Joodse Redders Citation in het Verzetsmuseum uitgereikt.

Pimentel was hoofd van een crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam waar Joodse families wachtten op transport naar de vernietigingskampen. Hun kinderen, die in de crèche werden ondergebracht, werden door crèchepersoneel in dozen en manden weggejaagd, vaak onder de neus van de nazi’s.

In totaal werden zo’n 500 tot 800 kinderen naar buiten gesmokkeld en in veiligheid gebracht door leden van het Nederlandse verzet. Er had meer kunnen worden bespaard, maar veel ouders waren terughoudend om van hun kinderen te scheiden.

Pimentel, die uit een groot Joods gezin kwam, was een beetje een pionier op het gebied van kinderopvang, die erop stond dat elk kind zijn eigen stoeltje en een tafeltje met een vaas met bloemen erop moest hebben, vertelde museumgastheer Marjo Nachtegaal aan DutchNews.nl. ‘Ze verloor nooit haar innerlijke kind. Er zijn beelden van haar waar ze speelt en lacht met de kinderen, heel erg een van hen. Het is heel vrolijk.’

Vier van de geredde kinderen waren aanwezig bij de ceremonie die werd georganiseerd door de internationale organisatie B’nai B’rith, die hen eert die hun leven riskeerden om hun Joodse medeburgers te redden.

‘De oudere kinderen renden dan samen met een van de redders langs een passerende tram. De Duitsers waren geplaatst op de Schouwburg maar niet op de crèche. Dus als de tram passeerde, zou er een klein raam zijn als ze uit het zicht waren’, Esther Shaya, die samen met Frank Hemminga co-auteur was van de biografie Wacht even. Het bewogen leven van Henriëtte Pimentel vertelde omroep NOS.

gearresteerd

Pimentel zette haar gevaarlijke missie negen maanden voort voordat ze werd gearresteerd. De crèche werd in 1943 ontmanteld en Pimentel werd naar Westerbork gebracht en vervolgens naar Auschwitz-Birkenau waar ze twee maanden later werd vermoord. Het merendeel van het personeel en zo’n 70 kinderen deelden haar lot.

Om het werk van Henriëtte Pimentel en haar medewerkers te herdenken organiseert het Verzetsmuseum een ​​rondleiding langs de locaties in de Amsterdamse Plantagebuurt die het decor vormden voor de deportatie van de Amsterdamse joden en Pimentels heldhaftige inspanningen om hun kinderen te redden.

De tour vindt plaats in de historische tram nummer 9, die zo’n belangrijke rol speelde bij sommige ontsnappingen. De auteurs van een aantal boeken over Pimentel zullen aanwezig zijn om haar verhaal te vertellen. Tickets voor de tour, op donderdag 29 juli en vrijdag 30 juli zijn verkrijgbaar bij het museum.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment