Ondanks oorlog Oekraïne toch minder Gronings gas opgepompt dan gedacht

Ondanks oorlog Oekraïne toch minder Gronings gas opgepompt dan gedacht

Meer aardgas zal worden weggepompt onder de provincie Groningen dan gehoopt, maar niet zoveel als het kabinet afgelopen december waarschuwde, heeft minister van mijnbouw Hans Vijlbrief aan de Tweede Kamer laten weten.

De regering waarschuwde in december dat 7,6 miljard kubieke meter gas nodig kan zijn om de slinkende voorraden op te vangen, maar het totaal zal waarschijnlijk dichter bij 4,6 miljard kubieke meter komen, zei de minister.

Op 1 april valt een definitief besluit. In 2023 of 2024 gaan de gasvelden definitief dicht.

Het heropenen van de Groningen-gasvelden wordt gezien als een manier om de Nederlandse en Europese afhankelijkheid van Russisch gas te doorbreken na de oorlog in Oekraïne.

Nederlandse energie experts vertelde parlementsleden vorige week Nederland zou het gebruik van Russisch gas op korte termijn kunnen verminderen met verschillende maatregelen, waaronder het mogelijk extra gas uit het Groningenveld halen.

Volgens onderzoeksinstituut TNO komt ongeveer 20% van het gas dat het land importeert uit Rusland, maar zou het land binnen drie maanden alternatieven kunnen vinden.

De ministers zijn echter niet bereid om in Groningen de kraan weer volledig open te draaien, gezien de impact op de lokale gemeenschap van aardbevingen als het land bezinkt, en het feit dat duizenden nog niet zijn gecompenseerd.

De focus ligt in plaats daarvan op fandere energiebronnen zoekenzoals het importeren van LNG, door de huidige terminals in Rotterdam en Eemshaven uit te breiden, aldus minister van Energie Rob Jetten.

Ministers leggen ook meer nadruk op het verbeteren van de isolatie van particuliere woningen, in een poging het gasverbruik terug te dringen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment