Officier van justitie zet vraagtekens bij nieuwe euthanasiecode voor artsen

Officier van justitie zet vraagtekens bij nieuwe euthanasiecode voor artsen

Het OM en regionale toetsingscommissies euthanasie die toezicht houden op de naleving zijn verwikkeld in een geschil over de regels voor het uitvoeren van euthanasie in Nederland, Trouw meldde dinsdag, verwijzend naar vertrouwelijke correspondentie.

Het geschil, aldus de krant, draait om de beslissing wie het laatste woord heeft over euthanasie – de rechtbanken of de commissies – en over hoe ver artsen kunnen gaan om iemand te helpen sterven die er niet meer om kan vragen.

Vorig jaar de Hooggerechtshof oordeelde: dat een verpleeghuisarts die op basis van oudere schriftelijke verzoeken een patiënt met ernstige dementie hielp te overlijden, naar de letter van de wet had gehandeld.

De regionale toetsingscommissies euthanasie (RTE), die elk geval van euthanasie achteraf beoordelen of de zorgvuldigheidseisen correct zijn toegepast, vier aspecten van hun code veranderd voor artsen die met dergelijke gevallen te maken hebben.

De RTE, die zich baseert op zowel jurisprudentie als de Nederlandse euthanasiewet 2002, stelt nu dat artsen ruimte hebben voor interpretatie bij de toepassing van dit soort schriftelijke verzoeken en dat zij het beste kunnen beoordelen of een dementiepatiënt ‘lijdt’ ondraaglijk’ – een van de zes wettelijke vereisten voor euthanasie.

Hoewel het geen strikte, wettelijke vereiste is, vragen artsen in de praktijk meestal aan een patiënt of ze nog willen sterven voordat ze euthanasie uitvoeren, maar de RTE zegt dat dit in dergelijke gevallen niet nodig is.

‘Bij het verlenen van euthanasie aan een patiënt die door vergevorderde dementie niet meer verstandelijk bevoegd is, hoeft de arts niet met de patiënt af te spreken op welk moment of op welke wijze euthanasie zal plaatsvinden’, aldus de nieuwe RTE-richtlijn. ‘Zo’n discussie heeft geen zin, want zo’n patiënt zal het onderwerp niet begrijpen.’

Te ver

Maar officier van justitie Rinus Otte zegt dat de RTE’s te ver zijn gegaan met het opnemen van de uitspraak in de richtlijn voor artsen en dat er nu meer mensen in aanmerking komen voor euthanasie dan de wet eigenlijk toestaat.

De nieuwe code, aldus Trouw, stelt dat artsen een schriftelijke verklaring kunnen interpreteren, ook als deze niet helemaal duidelijk is, en dat ze kunnen beslissen of de wet is nageleefd. Maar dit is volgens Otte niet in overeenstemming met de wet en dat artsen nog steeds kunnen worden vervolgd voor moord.

Otte heeft niet publiekelijk gereageerd op het geschil, maar heeft onder meer aan minister van Justitie Ferd Grapperhaus geschreven.

Trouw zei dat de afdeling en RTE’s nu in gesprek zijn over herziening van de code en dat er eind dit jaar een nieuwe versie zal verschijnen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment