Oekraïne maakt deel uit van de ‘Europese familie’, maar EU-leiders steunen niet op snelle toetreding tot de EU

Oekraïne maakt deel uit van de ‘Europese familie’, maar EU-leiders steunen niet op snelle toetreding tot de EU

Europese leiders die in Versailles bij Parijs bijeenkomen, zijn er niet mee ingestemd Oekraïne en andere Oost-Europese landen via een versnelde procedure tot de Europese Unie toe te laten, omdat zoiets niet bestaat, heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd. RTL Nieuws.

Polen en de Baltische staten willen graag dat Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat krijgt, maar Nederland en andere landen willen de lange toelatingsprocedures niet verkorten, aldus RTL.

De verklaring gepubliceerd aan het einde van de bijeenkomst beschrijft Oekraïne als een lid van de Europese familie. ‘We zullen onze banden verder versterken en ons partnerschap verdiepen om Oekraïne te ondersteunen bij het vervolgen van zijn Europese weg. Oekraïne behoort tot onze Europese familie”, aldus de verklaring.

‘Maar dit zijn vriendelijke woorden en geen garantie voor EU-lidmaatschap’, zegt politiek correspondent Fons Lambie van RTL.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft eind februari, na het begin van de Russische invasie, een formeel lidmaatschapsverzoek ingediend en EU-lidstaten hebben de Commissie om haar standpunt gevraagd. Dat is de eerste stap in het verkrijgen van de status van kandidaat.

Georgië en Moldavië hebben ook om EU-lidmaatschap gevraagd en ook hun zaken worden door de Commissie onderzocht, aldus de verklaring.

Terwijl sommige landen Oekraïne versnelde toegang verlenen, zei Rutte dat zo’n systeem niet bestaat. Ook vertelde hij aan RTL dat hij dit in hun recente telefoongesprek met Zelenski had besproken.

‘Wat hij heel graag zou willen, is dat Oekraïne vanavond meedoet’, zei Rutte. ‘Maar of ik of anderen dat willen, het gaat niet gebeuren. En dat heb ik hem ook verteld.’

volgens Politicohield Rutte vol dat de EU de aanvraag van Oekraïne al met ongekende snelheid behandelde, maar hij zei dat de beoordeling van de Commissie ‘tijd zal vergen – maanden, misschien jaren, voordat je iets bereikt’.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment