Oekraïne en Covid beïnvloeden Nederlandse extreemrechtse groeperingen, zegt veiligheidsdienst

Oekraïne en Covid beïnvloeden Nederlandse extreemrechtse groeperingen, zegt veiligheidsdienst

De oorlog in Oekraïne wordt onderdeel van het extreemrechtse en anti-regeringsverhaal in Nederland, aldus het hoofd van de AIVD-veiligheidsdienst.

De kijk van de Russische president Vladmir Poetin op de invasie wordt nu aangepast aan de ideeën die radicale groeperingen al hadden, zei Erik Akerboom bij de presentatie van het jaarverslag 2021 van het bureau.

Het rapport waarschuwt dat het vertrouwen in de democratische rechtsorde wordt ondermijnd door de opkomst van antiregeringskrachten en dat het gevaar bestaat dat radicale ideeën zullen uitgroeien tot extremisme en uiteindelijk geweld.

Het gewapende conflict leidt tot grote geopolitieke verschuivingen die waarschijnlijk op lange termijn gevolgen zullen hebben voor zowel de relaties tussen landen als de invloedssferen, aldus het rapport.

‘Bedreigingen zijn steeds meer met elkaar verweven: nationaal en internationaal, digitaal en fysiek, staat en niet-statelijk. Bedreigingen ontwikkelen zich ook steeds sneller door de online component die ze hebben’, stelt het rapport.

groeiende dreiging

Het rapport waarschuwt dat rechts-extremistische groeperingen in 2021 grotere aanhang kregen, gevoed door de anti-coronavirusmaatregelbeweging.

‘Als discriminatie op grond van ras, geslacht, seksualiteit of religie wordt genormaliseerd, ondermijnt dit op termijn de democratische rechtsorde, gebaseerd op diversiteit en gelijke rechten voor iedereen’, aldus het rapport.

Het rapport waarschuwde opnieuw voor de vorm van rechts terrorisme bekend als acceleratie die kwetsbare jongens online lokt en geweld verheerlijkt. ‘Dit maakt een aanslag door rechts-terroristische eenlingen of groeperingen denkbaar’, aldus de dienst.

Ook noemde het de toename van bedreigingen tegen politici, wetenschappers, artsen, politieagenten en journalisten ‘alarmerend’. Vorig jaar werd een extremist gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een aanslag op premier Mark Rutte. Hij was gewapend met een pistool toen hij werd opgepakt, aldus de dienst.

‘Wantrust, desinformatie en polarisatie tasten het vertrouwen in de democratie aan en kunnen ertoe leiden dat mensen zich terugtrekken in parallelle samenlevingen, aldus het rapport.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment