Oekraïense mensensmokkelaars, vrijgelaten om te vechten, veroordeeld tot gevangenisstraf

Oekraïense mensensmokkelaars, vrijgelaten om te vechten, veroordeeld tot gevangenisstraf

Een rechtbank in Middelburg heeft twee Oekraïense mannen schuldig bevonden poging om 11 Albanezen naar het VK te smokkelen en veroordeelde hen tot drie jaar gevangenisstraf.

De rechters vonden echter ook dat een rechtbank te Breda Het was niet verkeerd om hen in maart vrij te laten uit hun voorlopige hechtenis, zodat ze konden terugkeren om te vechten aan de frontlinies in Oekraïne – wat betekende dat de verdachten bij verstek werden aangeklaagd.

In de hoorzitting van maart heeft de Breda rechtbank constateerde dat indien de rechtsorde ‘ernstig is verstoord’ en de verdachte ‘bijzondere, ernstige omstandigheden’ heeft, de voorlopige hechtenis kan worden geschorst. Gezien de oorlog in Oekraïne en de oproep van de Oekraïense regering aan burgers om zijn land te verdedigen, werden de verdachten vrijgelaten om te vechten.

De twee mannen van 27 en 29, uit Lutsk in het noordwesten van Oekraïne, zijn nu echter schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van het leven van een groep Albanezen en hebben een gevangenisstraf gekregen.

Ze waren in de nacht van 24 op 25 september 2021 ontdekt op een jacht met 11 visumloze Albanezen aan boord en werden vervolgens zes maanden vastgehouden.

De rechtbank in Middelburg heeft hen schuldig bevonden aan het misbruiken van Albanezen in een kwetsbare positie en het in gevaar brengen van hun leven, aangezien de boot geen levensreddende uitrusting had of de mogelijkheid om nood te signaleren, terwijl ze een route voeren door een drukke vaargeul met sterke stroming.

De mannen, die niet publiekelijk zijn genoemd, zouden vechten in Oekraïne en de Nederlandse rechtbank zei niet te verwachten dat ze ‘op korte termijn’ hun straf zullen uitzitten. Eerder dit jaar zei een woordvoerster van de rechtbank tegen de NOS dat ze zouden worden gearresteerd als ze Nederland weer zouden binnenkomen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment