Noodafdelingen kunnen sluiten als de norm van 45 minuten wordt geschrapt, zegt zorgautoriteit

Noodafdelingen kunnen sluiten als de norm van 45 minuten wordt geschrapt, zegt zorgautoriteit

Artsen hebben kritiek geuit op een aanbeveling van de Nederlandse zorgautoriteit NZa om de 45-minutennorm voor spoedeisende hulp te laten vallen om geld te besparen op onderbenutte spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen.

Volgens de wet mag iedereen niet verder dan 45 minuten verwijderd zijn van een spoedeisende hulp, maar de regeling is inmiddels achterhaald, zegt de NZa in een evaluatie van de toekomst van acute medische zorg in Nederland.

Ambulances zijn nu veel beter uitgerust om spoedeisende zorg af te handelen dan in 2002, aldus de NZa, en dat betekent dat patiënten grotere afstanden kunnen afleggen. Daarnaast kunnen onderbenutte spoedeisende hulpafdelingen, die open en bemand moeten blijven, maar waarvan de diensten slechts zo’n tien keer per dag nodig zijn, sluiten.

Dit zou een barrière voor efficiënte zorg wegnemen, aldus de NZa, en verspilling van schaarse middelen voorkomen, zowel financieel als qua personeel.

Maar volgens David Baden, voorzitter van de SEH-artsenvereniging, kijkt de NZa ‘slechts naar een papieren werkelijkheid’. ‘Spoedeisende zorg is een relatief goedkope manier om grote aantallen patiënten te behandelen. Het is efficiënter om mensen te behandelen in hun eigen ziekenhuizen waar artsen uw medisch dossier kennen’, zei hij tegen de… Volkskrant.

Het advies, dat naar verwachting zal worden overgenomen door minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers, heeft financiële gevolgen voor de 82 ziekenhuizen met een spoedafdeling.

Volgens Baden benadert de NZa de problematiek van de spoedeisende hulp vanuit de verkeerde hoek. ‘Het probleem is niet dat het op sommige plaatsen stil is, maar dat andere het te druk hebben. Dat verandert niet door enkele spoedeisende hulpafdelingen te sluiten’, zegt hij tegen de krant.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment