NL krijgt mogelijk meer dan € 1 miljard minder van EU-coronavirusherstelfondsen

NL krijgt mogelijk meer dan € 1 miljard minder van EU-coronavirusherstelfondsen

Nederland ontvangt mogelijk ruim € 1 miljard minder dan verwacht uit Europese herstelfondsen voor coronavirus omdat de economie beter heeft gepresteerd dan eerdere schattingen aangaven, minister van Financiën Sigrid Kaag vertelde parlementsleden op vrijdag

Nederland had ongeveer 6 miljard euro uit Brussel verwacht en 5,8 miljard euro was gebruikt in de berekeningen voor het opstellen van de nieuwe overheidsuitgavenplannen.

Het werkelijke cijfer is echter waarschijnlijker € 4,7 miljard omdat de economie tijdens de pandemie niet zo veel is gekrompen als verwacht, zei Kaag in haar briefing.

Economen hadden gedacht dat de Nederlandse economie in 2020 met 5,3% zou krimpen, maar het werkelijke cijfer was 3,8%. Ook in 2021 zal de economische groei waarschijnlijk hoger uitvallen dan voorspeld.

De berekeningen zijn nog voorlopig, zegt Kaag tegen Kamerleden. In april zal meer bekend zijn over de cijfers en in juni valt de definitieve beslissing.

EU-landen kunnen alleen aanspraak maken op terugvorderingsgeld als ze: zich inzetten voor economische hervormingen – een voorwaarde waar Nederland voor heeft gevochten bij de oprichting van de fondsen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment