NL kan gastekort krijgen als het reservoir Bergen niet nationaliseert: Volkskrant

NL kan gastekort krijgen als het reservoir Bergen niet nationaliseert: Volkskrant

Een gasreservoir in Bergen zou kunnen worden genationaliseerd om de gasvoorziening voor de volgende winter veilig te stellen vanwege een conflict met Gazprom, de Volkskrant vrijdag gemeld.

Gazprom weigert de 40% van het reservoir dat het sinds afgelopen zomer in beheer heeft, te vullen, een stap waarvan nu wordt aangenomen dat deze deel uitmaakt van het plan om zo min mogelijk gas in Europa op te slaan voorafgaand aan de Russische invasie van Oekraïne, aldus de krant. .

Als de gasvoorraad de komende maanden niet wordt bijgevuld, kan Nederland komende winter gastekort krijgen, vrezen experts. Zowel op nationaal als op Europees niveau hebben landen toegezegd dat de gasopslag deze zomer voor minimaal 80% van de capaciteit moet zijn.

De opslaglocatie Bergermeer heeft een capaciteit van ruim vier miljard kubieke meter hoogcalorisch gas, ofwel ongeveer 10% van de Nederlandse jaarlijkse behoefte.

Nu is het commercieel gerunde opslagdepot, waarvan 40% eigendom is van de Nederlandse overheid en 60% van het energiebedrijf Taqa uit Abu Dhabi, het onderwerp van ingewikkelde onderhandelingen geworden, aldus de krant.

De deal met Gazprom, die loopt tot 2045, kan niet zomaar worden verbroken, maar hoofdaandeelhouder Taqa zou de ruimte aan andere providers kunnen aanbieden als zij een ‘use it or lose it’-clausule inroept.

Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren, zeiden experts tegen de krant, omdat Gazprom op elk moment in de toekomst het gebruik van de ruimte zou kunnen eisen en Taqa zou opzadelen met een kostbare en tijdrovende juridische procedure.

Dat laat het uitkopen van Taqa over als de enige praktische oplossing voor energieminister Rob Jetten, zeiden experts tegen de krant. Een dergelijke stap zou de Nederlanders 100% eigendom van het reservoir geven en de staat in staat stellen het reservoir te vullen met elders gekocht gas.

Een overname zou goed zijn voor Taqa, dat naar verluidt zijn gas- en oliebelangen in andere landen wil afstoten. Het bedrijf gaf geen commentaar op het verhaal

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment