Nieuwjaarsvieringen waren druk, maar liepen niet echt uit de hand, zegt politiechef

Nieuwjaarsvieringen waren druk, maar liepen niet echt uit de hand, zegt politiechef

Nederland zag in het nieuwe jaar met raketten, vuurwerk en straatfeesten, ondanks het verbod op het meeste vuurwerk en op grote bijeenkomsten.

De politie zei zaterdagochtend dat het een… ‘drukke nacht’ die ‘slechts onder controle werd gehouden door de inzet van een aanzienlijke politiecapaciteit’. Volgens de Telegraaf waren er meer telefoontjes van de hulpdiensten dan in 2020.

Zoals elk jaar werd de oproerpolitie ingezet om ongeregeldheden het hoofd te bieden en ambulance- en brandweerlieden te beschermen, vooral in de meer landelijke delen van het land.

In het Drentse dorp Bovensmilde was de ME enkele uren in actie om groepen jongeren op te breken die vuurwerk gooiden. Soortgelijke incidenten deden zich voor in zeker vijf dorpen in Friesland, waaronder Burdaard – waar traangas werd gebruikt – en in Tzummarum en Kolumerzwaag.

In Groningen zijn vier mensen aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar hulpverleners, maar in de drie noordelijke provincies waren er in totaal slechts 13 aanhoudingen, meldt de NOS.

In Noord-Holland zijn volgens de politie 32 arrestaties verricht, waaronder 17 voor brandstichting en illegaal vuurwerk. In Amsterdam had zich een menigte van zo’n 3.000 tot 4.000 mensen verzameld op de Dam in het stadscentrum om het nieuwe jaar te vieren, en de oproerpolitie werd opgeroepen om het gebied te ontruimen.

Volgens de lokale omroep AT5 is ook de oproerpolitie ingezet om de orde in Amsterdam Nieuw-West te herstellen.

Elders werden auto’s in brand gestoken in Rotterdam, Utrecht en Den Haag en in Rotterdam gooiden jongerenbendes vuurwerk naar de politie toen ze probeerden een schoolbrand te blussen.

Ook in het Zeeuwse Arnemuiden is een aantal arrestaties verricht nadat groepen jongeren brand hadden gesticht.

Volgens politiechef Willem Woelders is elke aanslag op hulpverleners te betreuren. ‘Maar dankzij onze voorbereidingen van de afgelopen maanden konden we er op tijd zijn als er problemen waren. Hierdoor liep de situatie nergens echt uit de hand.’

Ondanks het vuurwerkverbod en het grote aantal inbeslagnames van de afgelopen weken is er toch verrassend veel vuurwerk afgestoken, zegt hij. ‘Ook in het hele land zijn auto’s in brand gestoken en heeft de politie in het hele land illegale feesten opgebroken. Maar dat leidde niet tot grote problemen.’

blessures

Het gespecialiseerde oogziekenhuis van Rotterdam had op zaterdagochtend drie gevallen behandeld, tegen 10 tot 15 in een normaal jaar. Geen van de patiënten raakte ernstig gewond, aldus de NOS.

Enkele mensen raakten gewond door vuurwerk. RTV Rijnmond zei dat een man een hand had verloren toen er vuurwerk afstak, terwijl in Berkel en Rodenrijs een man ernstig voetletsel opliep nadat er vuurwerk naar hem toe rolde.

De volledige blessurecijfers worden woensdag gepubliceerd, aldus omroep RTL Nieuws.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

 

Leave a Comment