Nieuwe tentoonstelling onthult oorlogsvervolging Nederlandse ‘asocialen’

Nieuwe tentoonstelling onthult oorlogsvervolging Nederlandse ‘asocialen’

Minstens 2.700 mensen in Nederland werden tijdens de Tweede Wereldoorlog als ‘asociaal’ bestempeld en naar concentratiekampen vervoerd omdat ze dakloos waren, alleenstaande moeders en kruimeldieven, volgens een nieuw boek en een tentoonstelling in het Groesbeek Vrijheidsmuseum in Limburg.

De tentoonstelling laat zien dat de praktijk om degenen die de autoriteiten destijds ongewenst achtten op te pakken en te vervoeren niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland plaatsvond.

Daklozen, sekswerkers, verslaafden, alleenstaande moeders en minderjarige boeven werden in de kampen gedwongen een zwarte driehoek te dragen om hun ‘asociaal’ gedrag aan te duiden. ‘De groep omvatte ook mensen die een baan hadden en die voor een enkel misdrijf naar een kamp werden gestuurd zonder verder politieonderzoek of tussenkomst van een rechter’, zei curator Rense Havinga tegen de omroep. NOS.

Havinga en zijn team begonnen zo’n twee jaar geleden met hun onderzoek. Over deze groep was in Nederland heel weinig bekend, zei hij, maar op basis van documenten constateerde hij dat zo’n 2.700 mensen als ‘asocialen’ waren gedeporteerd.

In Duitsland, waar de praktijk in 1933 begon, werden om deze reden tussen de 40.000 en 60.000 mensen naar de kampen gestuurd, hoewel veel van de documentatie werd vernietigd en het aantal mogelijk nog hoger ligt.

‘In Duitsland werden deze mensen vervolgd omdat ze niet bijdroegen aan het ontstaan ​​van een sterk Duits ras. Het was echt eugenetica, het verwijderen van zogenaamde ‘Untermenschen’ uit de genenpool,’ zei Havinga.

Eugenetica mag dan een ondergeschikte rol hebben gespeeld in Nederland, met name in Limburg en Noord-Brabant, maar in de rest van het land was het gewoon een manier om ongewenste zaken te verwijderen, zei Havinga. ‘De logische verklaring is dat deze methode niet veel papierwerk met zich meebracht en dat er geen rechters bij betrokken waren. Het was eigenlijk een makkelijke manier om mensen kwijt te raken.’

jaren vijftig

Dit is de eerste studie die het lot belicht van een groep wiens problemen nog niet voorbij waren toen de oorlog eindigde. Kort daarna werden honderden straatarme Rotterdammers in rehabilitatiekampen bijeengedreven Drenthe en Overijssel waar ze gedwongen werden hun loon in te leveren en de vrouwen onder streng toezicht moesten naaien en hun kinderen moesten opvoeden. Dit ging zo door tot ver in de jaren vijftig.

De persoonlijke verhalen van de mensen die werden gedeporteerd en stierven in de concentratiekampen laten zien dat woorden ‘stigmatiseren, ontmenselijken en onmenselijke maatregelen verdoezelen’, een probleem dat nog steeds aanwezig is in onze samenleving’, zei Havinga.

De Zwarte Driehoek, de geschiedenis van de vervolging van de ‘anti-socialen’ is tot 2 oktober te zien in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment