Nieuwe regels voor tatoeëerders zorgen voor verwarring in aanloop naar EU pigmentverbod

Nieuwe regels voor tatoeëerders zorgen voor verwarring in aanloop naar EU pigmentverbod

Tatoeëerders in Nederland zullen zich vanaf januari aan nieuwe regels moeten houden, in lijn met zowel de Nederlandse als de EU-wetgeving, maar met twee maanden voor de overstap blijft er veel onduidelijk, tattooshophouders hebben vertelde omroep NOS.

De grootste veranderingen betreffen nieuwe regelgeving voor inkten die stoffen bevatten die kanker en genetische mutaties kunnen veroorzaken of de huid kunnen irriteren.

Dit betekent dat duizenden gevaarlijke chemicaliën die worden aangetroffen in tatoeage-inkten en permanente make-up vanaf 2022 aan beperkingen onderhevig zijn Dat heeft het Europees Agentschap voor chemische stoffen gezegd.

Twee kleuren – Pigment Blue 15:3 en Pigment Green 7 – hebben nog geen veiligere en technisch adequate alternatieven en zullen pas in 2023 worden verboden, aldus het bureau.

Tatoeëerder Amanda Remmington vertelde aan de NOS dat ze weinig begrijpt van de Europese regels. ‘Mijn collega’s en ik hebben nog nooit een klacht gehad’, zei ze. ‘De enige kleur die irritatie veroorzaakt, is rood.’

Het inktverbod zal ook gevolgen hebben voor grotere tatoeages die tijd nodig hebben om te voltooien en die nu mogelijk niet af zijn, zegt tattoo-artiest Timen uit Assen.

Chaos

Nederlands bekendste tatoeëerder Henk Schiffmacher, vertelde de AD in september is hij woedend over de nieuwe regels.

‘Dit is het werk van een overijverige ambtenaar en zal chaos veroorzaken’, zei Schiffmacher. ‘Ik doe het al 45 jaar en nu zeg je me dat ik het verkeerd doe?…De verantwoordelijken weten niets van tatoeëren, maar worden beïnvloed door allerlei lobbyisten bij het nemen van hun beslissingen. ‘

Gekleurde inkt vormt alleen een gezondheidsrisico wanneer het zich naar andere delen van het lichaam begint te verplaatsen, net als wanneer een tatoeage wordt verwijderd.

Hygiëne

De nieuwe Nederlandse regels houden in: strengere hygiënemaatregelen, en vermeld ook dat het gebied waar tatoeages worden geplaatst, gescheiden moet zijn van de rest van de winkel.

Op langere termijn kan Nederland ook de minimumleeftijd voor het laten tatoeëren verhogen van 16 of 12 jaar met toestemming van de ouders en de opleidingseisen verhogen, aldus de NOS.

Het toezicht op de naleving van de nieuwe regels is een taak van de Raad voor Voedsel- en Productveiligheid en begint vanaf januari, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment