Nieuwe minister van Justitie bekritiseerd omdat hij geen nadruk legde op de handhaving van Covid-regels

Nieuwe minister van Justitie bekritiseerd omdat hij geen nadruk legde op de handhaving van Covid-regels

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz werd minder dan een week na haar beëdiging onder vuur genomen vanwege het maken van opmerkingen die leken te suggereren dat de maatregelen tegen het coronavirus mogelijk niet worden gehandhaafd.

Yeşilgöz werd door verslaggevers gevraagd of haar strategie anders zal zijn dan haar voorganger Ferd Grapperhaus, die werd bekritiseerd omdat hij niet streng genoeg was toen de regels op grote schaal werden overtreden.

‘Compliance gaat meer om wat jij en ik ervan maken, dan dat de politie rondjes draait’, zegt ze door omroep NOS. ‘Uiteindelijk is het coronavirus, of je het nu leuk vindt of niet, iets waar we samen mee te maken hebben. Het is dus echt aan mensen zelf of ze zich aan de regels houden. Je doet het voor je eigen gezondheid en je eigen omgeving.’

Op de vraag of er handhaving zou zijn of niet, antwoordde Yeşilgöz dat dat zou gebeuren, ‘als we iets hebben afgesproken en je doet het niet’. Maar uiteindelijk, zei ze, ‘en ik zeg het nog een keer, coronavirus gaat over onze eigen verantwoordelijkheden en onze eigen rol daarin.’

Kamerleden van zowel de coalitiepartijen als de oppositie noemden de opmerkingen van de minister ‘niet verstandig’ en ‘een verkeerd signaal’.

D66-Kamerlid Hanneke van der Werf vindt het belangrijk dat politie en wethouders zich gesteund voelen door een duidelijke boodschap van de minister. ‘De strategie zal een succes of een mislukking zijn, afhankelijk van de bereidheid om de regels te handhaven’, zei ze.

Donderdagavond gaf Yeşilgöz een verklaring af waarin ze zei dat ze het belang van handhaving zou benadrukken in haar ontmoeting met burgemeesters in de regionale commissie van de veiligheidsraad.

Bar- en café-eigenaren in het hele land zeggen dat ze van plan zijn om zaterdag weer open te gaan, hoewel het onwaarschijnlijk is dat ze dat zullen doen. Het kabinet maakt vrijdagavond haar nieuwe coronavirusstrategie bekend.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment