Nieuwe coalitie geprezen op milieu, maar bekritiseerd op gezondheidszorg

Nieuwe coalitie geprezen op milieu, maar bekritiseerd op gezondheidszorg

De reacties op het nieuwe regeerakkoord zijn overwegend positief, al zijn er vragen gesteld over de haalbaarheid van sommige plannen.

Marjan Minnesma, directeur van klimaatorganisatie Urgenda, die de regering naar rechtbank over zijn klimaatstrategie, zei dat ze ‘positief’ is over het plan om € 35 miljard uit te geven aan klimaatgerelateerde kwesties.

De voorgestelde maatregelen omvatten onder meer een vermindering van de Nederlandse CO2-uitstoot met 55% in 2030 en dat is volgens Minnesma niet genoeg. ‘Als we de opwarming van de aarde tot 1,5 graad willen houden, moet de uitstoot met 65% dalen ten opzichte van 1990.’

Desalniettemin staat er genoeg in het akkoord om hoop te geven en ‘als de regering doet wat ze zegt, denk ik niet dat we de komende jaren terug naar de rechter hoeven’, zei ze.

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat de overeenkomst mooi was geschreven met veel milieudoelstellingen. ‘Maar ze zaten ook in de vorige deal en die werden niet gehaald’, zei hij. ‘Ik heb zo mijn twijfels of dat dit keer wel het geval zal zijn.’

Klaver veroordeelde ook het besluit om het gebruik van marktwerking in de zorg niet te verminderen of de lonen van zorgmedewerkers te verhogen. ‘In plaats daarvan bezuinigen ze op 5 miljard euro’, zei hij. ‘Dit is geen goed idee.’

Lilian Ploumen, leider van de sociaaldemocratische PvdA, zei ook dat het besluit om de uitgaven voor gezondheidszorg met € 5 miljard te verlagen ‘onbegrijpelijk’ is, aangezien Nederland midden in een pandemie zit.

arbeidsmarkt

Tuur Elsinga, hoofd van vakbondsfederatie FNV, zegt dat het regeerakkoord goed nieuws bevat dat het nieuwe kabinet plannen heeft om de verregaande ‘flexibilisering’ van de Nederlandse arbeidsmarkt terug te dringen. ‘Het heeft eindelijk naar ons en naar de werkgevers geluisterd’, zei hij.

Het besluit om het minimumloon in een periode van enkele jaren met slechts 80 cent te verhogen, was echter een teleurstelling, zei hij. Daarnaast bekritiseerde hij het feit dat de AOW niet meegaat met het minimumloon.

Werkgeverschef Ingrid Thijssen juichte ook het besluit van het nieuwe kabinet toe om het door de Commissie uitgewerkte akkoord over te nemen vakbonden en werkgevers in juni, evenals de inzet voor het creëren van een stabiel economisch klimaat voor de industrie. ‘Als je een bedrijf runt, wil je weten waar je bent’, zei ze.

Studentenorganisaties zeiden blij te zijn met het besluit om de studiefinanciering vanaf 2023 terug te brengen, maar zeggen dat de compensatie van € 1 miljard voor studenten die moesten meer lenen sinds 2015 is niet genoeg.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment