Nieuwe bedrijven gedwongen om eigen elektriciteit op te wekken: geen ruimte op netwerk

Nieuwe bedrijven gedwongen om eigen elektriciteit op te wekken: geen ruimte op netwerk

Bijna 400 bedrijven maken gebruik van dieselaggregaten en batterijen omdat het Nederlandse elektriciteitsnet in het hele land onvoldoende capaciteit heeft om ze aan te sluiten, aldus de Financiële krant.

Het probleem, waarvan de internetaanbieders verwachten dat het alleen maar erger wordt, treft niet alleen bedrijven, maar ook steeds meer woningen.

Bedrijven die zelf betrokken zijn bij de energietransitie hebben al lang problemen om voldoende stroom voor hun bedrijf te krijgen, meldt de krant. Nu kunnen volgens elektriciteitsnetaanbieders bijna 400 bedrijven in piekgebieden helemaal geen stroomaansluiting krijgen en staan ​​ze op een wachtlijst.

Ook de huisvesting wordt geraakt, want om de gasaanvoer uit Groningen te verminderen en de klimaatdoelstellingen te halen, heeft het kabinet in 2018 bepaald dat nieuwbouw geen gas mag gebruiken, waardoor de vraag op het elektriciteitsnet toeneemt.

Koninklijke Damstra Installatiebedrijf in Leeuwarden, dat warmtepompen en zonnepanelen installeert, vertelde het FD dat het was gewaarschuwd dat de elektriciteitsvoorziening zou worden afgesloten als het verbruik niet zou verminderen, dus heeft het bedrijf in plaats daarvan een noodgenerator voor biomassa gekocht.

Teake Damstra, commercieel directeur, zegt tegen het FD: ‘Het staat helemaal op zijn kop, want ik doe precies wat een duurzame overheid wil!’

Netto bedrijven en lokale raden hebben de Nederlandse staat het afgelopen jaar steeds dringender gewaarschuwd voor capaciteitstekort.

Deze capaciteit is ook een probleem voor de industrie voor intensief gebruik, zoals een voorgestelde datacenter in Zeewolde voor Facebook-eigenaar Meta, dat is momenteel in de wacht na tussenkomst van de senaat verzocht om planning op nationaal in plaats van regionaal niveau.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment