Nieuw slavernijmuseum moet het hele Nederlandse koloniale verleden bevatten: rapport

Nieuw slavernijmuseum moet het hele Nederlandse koloniale verleden bevatten: rapport

Het Nationaal Trans-Atlantisch Slavernijmuseum dat de komende jaren in of rond Amsterdam wordt gebouwd, moet zich richten op alle Nederlandse voormalige koloniën, adviseren de Nederlandse Cultuurraad en de Amsterdamse Kunstraad.

De verslag doen van, die maandag werd overhandigd aan demissionair minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven, zei dat de plannen voor het museum niet alleen gericht moeten zijn op de voormalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen, zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

Andere delen van de wereld, zoals Oost- en Zuid-Afrika en Indonesië die deel uitmaakten van het Nederlandse koloniale rijk, zouden vanaf het begin moeten worden opgenomen, zodat bezoekers ‘het complete verhaal van koloniale slavernij en de wereldwijde impact ervan’ zouden zien, de raad zei in zijn evaluatie van de plannen.

Directeur Urwin Vyent van het nationale slavernij- en erfgoedinstituut NiNsee, een van de organisaties die opriep tot de bouw van het museum, zei dat hij geen bezwaar had tegen de opname, maar vreesde dat dit tot vertragingen zou leiden.

Er is veel onbekend over het Nederlandse slavernijverleden in voormalig Nederlands-Indië, vertelde hij Nu.nl.

‘Er is meer onderzoek nodig en er moet een gesprek worden aangegaan met de Indonesische gemeenschap in Nederland. […] We willen echt dat dit museum zo snel mogelijk wordt gebouwd, dus we willen geen vertragingsfactoren’, zei Vyent.

De raden waren het erover eens dat het museum, dat zo’n 7.000 m2 zal beslaan, een ‘monumentaal gebouw’ moet worden waar ‘elke Nederlander kennis kan maken met een tot dan toe onderbelicht deel van zijn geschiedenis en de gevolgen daarvan in het heden’.

Het conciërgekabinet heeft van 2021 tot 2024 € 1 miljoen per jaar uitgetrokken om het museum te ontwikkelen. De gemeenteraad van Amsterdam zei in december te beslissen over de hoofdlijnen van de plannen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment