Nieuw rapport belicht de banden van De Nederlandsche Bank met slavenhandelaars en de slavenhandel

Nieuw rapport belicht de banden van De Nederlandsche Bank met slavenhandelaars en de slavenhandel

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben een grootschalig rapport gepubliceerd over de betrokkenheid van De Nederlandsche Bank en haar bestuurders bij slavernij, waarin de banden van de bank met slavenhandelaren en hun financiële transacties worden benadrukt.

De bank heeft het onderzoek laten uitvoeren in een poging om eenobjectiever begrip van de banden van DNB met slavernij’, wat volgens het bestuur was veroorzaakt door het groeiende historische bewustzijn van het onderwerp en de voortdurende strijd tegen racisme in de samenleving.

Uit het onderzoek bleek dat de bank op drie manieren betrokken was bij slavernij. Een deel van het startkapitaal kwam van ondernemers met directe belangen in plantageslavernij in de Atlantische regio, bijvoorbeeld in Suriname. Van de 16 aanvankelijke grote kapitaalverschaffers zijn er nu 11 in verband gebracht met slavernij.

De bank was als instelling indirect betrokken bij Nederlandse koloniale slavernij en slavernij in niet-Nederlandse gebieden, zoals Brits Guyana, door het Ministerie van Koloniën te ondersteunen bij haar dagelijkse betalingstransacties. Het leverde ook diensten aan handelshuizen die betrokken waren bij slavernij.

Daarnaast waren enkele vooraanstaande DNB-functionarissen persoonlijk betrokken bij koloniale slavernij met directe banden met slavernijgerelateerde bedrijven en het beheer van plantages. Slechts een of twee waren betrokken bij organisaties die zich inzetten voor de afschaffing van de slavernij, vonden de onderzoekers.

Lees het rapport (Engels)

‘De feiten die uit het onderzoek naar voren kwamen en de diep racistische overtuigingen die eraan ten grondslag liggen, raken ons diep’ bankpresident Klaas Knot zei:. ‘Hoewel we het veroorzaakte leed niet ongedaan kunnen maken, kunnen we als DNB wel proberen bij te dragen aan genezing door deze geschiedenis zichtbaar te maken en door de feiten en het leed dat ze hebben veroorzaakt te erkennen.’

De bank is ook van plan in gesprek te gaan met zowel medewerkers als vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en richt een externe focusgroep op onder leiding van Freek Ossel, momenteel voorzitter van het National Transatlantic Museum of Slavery.

‘We willen een passende manier vinden om een ​​gebaar van blijvende waarde te maken voor de getroffenen en de Nederlandse samenleving als geheel’, zei Knot. ‘Onze historische banden met slavernij zijn een constante herinnering dat we nooit moeten ophouden bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen telt en waarin niemand wordt uitgesloten.’

Meer details zullen later in het jaar worden gepubliceerd.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment