Nieuw kabinet op 10 januari gepresenteerd, De Jonge verlaat gezondheid

Nieuw kabinet op 10 januari gepresenteerd, De Jonge verlaat gezondheid

Het nieuwe kabinet wordt op 10 januari op de traditionele foto met de koning aan het publiek gepresenteerd en premier Mark Rutte begint maandag zijn formele gesprekken met potentiële ministers, aldus Nederlandse media donderdagochtend.

De rechts-liberale VVD krijgt acht volledige en drie junior ministersposten, de liberaal-democratische partij D66 zes ministers en drie junioren, de christen-democraten vier ministers en twee junioren en de ChristenUnie twee ministers en één junior.

Ministers zijn leden van het kabinet, staatssecretarissen of staatssecretarissen zijn niet.

De line-up bevat een aantal nieuwe banen. De VVD benoemt een vakminister voor natuur en stikstof, D66 kiest een minister voor klimaat en energie en een staatssecretaris voor douane en uitkeringen. De ChristenUnie krijgt de nieuwe post van minister voor armoedebeleid, participatie en pensioenen, terwijl het CDA de nieuwe rol van huisvesting krijgt.

Buitenlandse zaken gaat naar het CDA, terwijl de staatssecretaris van Buitenlandse Handel tot VVD-aangestelde wordt benoemd. Financiën, gezondheid en defensie gaan naar D66 – wat de geruchten bevestigt dat Hugo de Jonge niet op de post blijft, terwijl het CDA binnenlandse zaken krijgt.

Ook de nieuwe minister van Infrastructuur komt uit de VVD. Landbouw blijft een ChristenUnie-post, wat aangeeft dat Carola Schouten op haar plek mag blijven.

Er wordt al gespeculeerd over wie welke baan krijgt. Volgens RTL Nieuws zal D66-leider Sigrid Kaag waarschijnlijk financiering krijgen, terwijl Kajsa Ollongren, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, mogelijk overstapt naar defensie.

Meer om te volgen

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment