Nederlandse wetenschappers vinden bewijs van plastic deeltjes in menselijk bloed

Nederlandse wetenschappers vinden bewijs van plastic deeltjes in menselijk bloed

Een team van Nederlandse wetenschappers heeft bewijs gevonden van vervuiling door plastic deeltjes voor het eerst in mensenbloed.

Wetenschappers weten al dat mensen de deeltjes, die zijn gevonden in de ontlasting en de placenta, binnenkrijgen, maar hun aanwezigheid in het bloed was tot nu toe ongrijpbaar gebleken.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam gebruikten speciale glazen gereedschappen om het onderzoek uit te voeren, om te voorkomen dat de resultaten vertekend raken door plastic onderzoeksapparatuur.

Ze keken naar 22 proefpersonen en vonden plastic deeltjes in het bloed van 17. De helft van de monsters bevatte PET, een soort polyester dat wordt gebruikt om plastic flessen te maken. In een derde van de gevallen troffen ze polystyreen aan, een verpakkingsmateriaal dat vaak voor voedsel wordt gebruikt.

Microplastics, tot 5 mm groot, zijn een gevolg van de aantasting van plastic afval en worden overal in het milieu aangetroffen.

De deeltjes die de wetenschappers in het bloed konden detecteren, zijn veel kleiner en gemeten tussen de 700 nanometer en een halve millimeter.

Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel schade de deeltjes aan het menselijk lichaam kunnen aanrichten, maar alleen al hun aanwezigheid is zorgwekkend, vertelde hoofdonderzoeker Marja Lamoree aan de omroeporganisatie. NOS. ‘Je kunt het vergelijken met het zien van een ijsbeer vanaf een boot. Het kan je geen kwaad doen, maar ga dichterbij en je komt in de problemen.’

Laboratoriumstudies hebben uitgewezen dat microplastics menselijke cellen kunnen beschadigen, maar of dat in de praktijk het geval zal zijn, hangt af van hoe lang de deeltjes in het lichaam blijven.

‘Verdere studies zullen moeten worden uitgevoerd,’ zei Lamoree. ‘Elk resultaat roept tien nieuwe vragen op. Misschien verlaten de deeltjes het lichaam via de nieren, of hopen ze zich op in of rond de organen. We zullen moeten zien of de mensen met deeltjes in hun bloed er over een jaar nog zoveel hebben.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment