Nederlandse voorraad onbruikbare maskers en PBM bereikt ruim 300 miljoen items: Volkskrant

Nederlandse voorraad onbruikbare maskers en PBM bereikt ruim 300 miljoen items: Volkskrant

Het ministerie van Volksgezondheid zit opgescheept met een nog grotere voorraad onbruikbare gezichtsmaskers, handschoenen en andere beschermende uitrusting dan eerder werd onthuld. Volkskrant dinsdag gemeld.

Het ministerie moest al meer dan 30 miljoen Chinese KN95-gezichtsmaskers declareren ongeschikt voor het doel maar verzuimde de parlementsleden te vertellen over enkele honderden miljoenen andere beschermende items die nog niet waren getest.

Daarvan kunnen ongeveer 308,5 miljoen items niet worden gebruikt, een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigd. De kosten tot nu toe zouden meer dan € 300 miljoen kunnen bedragen, schat de krant, maar het totale bedrag kan nog hoger zijn omdat de kwaliteit van meer dan 105 miljoen maskers nog moet worden vastgesteld.

‘De items kunnen om verschillende redenen niet door de test zijn gekomen’, zei de woordvoerder. ‘Misschien passen ze niet goed of voldoen ze niet meer aan de regels.’

De Chinese maskers zijn uit de roulatie genomen omdat de Europese Commissie slechts een tijdelijke toestemming voor het gebruik ervan had verleend. Het inkoopbureau LHC werd gewaarschuwd voor het risico, maar dat weerhield het er niet van om meer in te kopen.

De overheid heeft zo’n 1,45 miljard artikelen in opslag die geschikt zijn voor gebruik, maar de vraag is gedaald omdat gezondheidsinstellingen nu hun eigen leveranciers hebben, aldus de krant.

Experts zeggen dat tegen mei en juni 2022 zo’n 300 miljoen gezichtsmaskers onbruikbaar zullen zijn. Gratis uitdelen is geen optie, zegt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, omdat het ‘de markt zou verstoren’ en dat zou kunnen leiden tot juridische stappen van leveranciers.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment