Nederlandse vakbond daagt Uber voor de rechter om freelance chauffeurs

Nederlandse vakbond daagt Uber voor de rechter om freelance chauffeurs

Vakbond FNV daagt online taxibedrijf Uber voor de rechter in een poging het te dwingen chauffeurs te betalen in lijn met het eigen loondeal van de sector.

Uber, FNV-woordvoerder Amrit Sewgobind vertelde omroep NOS, bestuurt chauffeurs alsof het werknemers zijn. ‘Ze moeten zich houden aan de regels van het taxibedrijf en dat betekent dat ze volgens het sectorakkoord betaald moeten worden’, zegt Sewgobind.

Maurits Schönfeld, directeur Noord-Europa van Uber, zegt tegen de NOS dat de vakbond zijn eigen belangen dient. Chauffeurs, zei hij, ‘waarderen de volledige flexibiliteit die het hen geeft om niet te werken op een dinsdagmiddag’.’

In het VK is Uber al gedwongen door juridische stappen om chauffeurs als werknemers te erkennen, waardoor ze recht hebben op een minimumloon en vakantiegeld.

De FNV heeft op soortgelijke gronden al maaltijdbezorger Deliveroo en schoonmaakbedrijf Helpling voor de rechter gedaagd. het grotendeels won de Deliveroo-zaak maar het bedrijf is in beroep gegaan bij het Hooggerechtshof.

Nederland overweegt ook om wetgeving in te voeren die mensen die minder dan € 30 of € 35 per uur verdienen als freelancer het recht zou geven om een ​​goed contract aan te vragen, hoewel het onduidelijk is of dit onderdeel wordt van het nieuwe regeerakkoord.

Demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees heeft al gezegd dat de manier om de positie van werknemers in de gig-economie zou zijn om hen automatisch recht te geven op een vast contract.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment