Nederlandse uni grijpt Ig Nobel aan voor onderzoek naar stoten in drukte

Nederlandse uni grijpt Ig Nobel aan voor onderzoek naar stoten in drukte

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben de hoofdprijs voor natuurkunde gewonnen op de Ig nobel prijsuitreiking op vrijdag voor hun onderzoek naar hoe mensen voorkomen dat ze elkaar tegenkomen in menigten.

Onderzoeker Alessandro Corbetta en professor Federico Toschi ontdekten dat voetgangers gemiddeld minimaal 75 centimeter afstand houden tussen hen en de mensen met wie ze op ramkoers staan ​​als ze zich in een groep verplaatsen.

De afstand die mensen nodig achtten om potentieel pijnlijk menselijk contact te vermijden, kon echter 1,4 meter bedragen, bijna die van de regel voor sociale afstand, hoewel het onderzoek vóór de pandemie werd uitgevoerd.

‘Mensen veranderen voortdurend van koers om elkaar niet tegen het lijf te lopen’, zegt Corbetta. Zo’n 18.000 mensen zouden op elkaar zijn gebotst als ze dat niet hadden gedaan, en 80 hebben dat ook gedaan.

De studie, vond plaats op het centraal station van Eindhoven met behulp van sensoren die de bewegingen van reizigers volgden.

De Ig Nobelprijs is gericht op wetenschap die mensen aan het lachen maakt en vervolgens aan het denken zet, en het Eindhovense onderzoek past in beide opzichten, oordeelde de jury.

De onderzoekers hopen de resultaten van hun onderzoek te gebruiken om plekken waar veel mensen samenkomen veiliger en efficiënter te maken, bijvoorbeeld op festivals en musea.

De winnaars van dit jaar zijn onder meer onderzoek naar waarom de zwaarlijvigheid van post-Sovjet-politici is een indicator van corruptie, een vergelijkend onderzoek naar de spinnen van katten en kakkerlak bestrijding op onderzeeërs.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment