Nederlandse staat krijgt drie maanden om nog vijf IS-vrouwen te repatriëren

Nederlandse staat krijgt drie maanden om nog vijf IS-vrouwen te repatriëren

Het kabinet heeft drie maanden de tijd gekregen om aan te tonen dat het zich inspant om vijf Nederlandse vrouwen uit Koerdische gevangenkampen in Syrië te repatriëren, zodat zij hun proces op beschuldiging van terrorisme persoonlijk kunnen bijwonen. omroep NOS heeft gemeld.

De vrouwen voeren sinds 2018 campagne om hun zaak te seponeren omdat ze niet in de rechtszaal kunnen komen, zoals hun recht in de Nederlandse wet is.

De rechtbank zei dat het kabinet moet kunnen uitleggen waarom repatriëring geen optie was of dat de aanklacht moet worden geannuleerd, aldus de NOS. Dit betekent dat ze nooit juridische stappen kunnen ondernemen voor hun rol bij IS in Nederland.

Acht andere gevallen zal op een later tijdstip in detail worden bekeken.

‘Dit speelt al jaren’, zegt de vrouwenadvocaat Andre Seebregts tegen de NOS. ‘De rechtbank heeft de staat jaren geleden bevolen ze indien mogelijk terug te brengen en nu lijkt het alsof de staat al die tijd niets heeft gedaan.’

De vrouwen worden allemaal verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie en deelname aan terroristische acties.

Het kabinet heeft altijd gezegd dat het te gevaarlijk is om de vrouwen uit de kampen terug te halen, maar in juni deed het dat wel Ilham B . repatriëren, uit Gouda, samen met haar twee kinderen, zodat ze terecht kan.

30 vrouwen

Volgens de laatste cijfers van de veiligheidsdienst AIVD zitten er in twee kampen in Noord-Syrië zo’n 30 Nederlandse vrouwen met 75 kinderen.

De ministers gaven dinsdag echter toe dat 15 Nederlandse vrouwen die zich tijdens de Syrische burgeroorlog bij IS-troepen voegden, ontsnapten het afgelopen jaar uit Koerdische detentiekampen.

En minister van Justitie Ferd Grapperhaus vertelde parlementsleden vorige week dat hij niet kan uitsluiten dat nog meer vrouwen worden gerepatrieerd. ‘We bekijken het per geval’, zei Grapperhaus vorige maand tijdens een debat over de geheime operatie om Ilham B terug te halen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment